Arbetarnas Bildningsförbund

ABFs litteratur- och konststipendium 2016 tilldelas Eija Hetekivi Olsson

Dela

ABFs litteratur- och konststipendium tilldelas i år Eija Hetekivi Olsson. Stipendiet om 100 000 kronor delas ut av ABFs förbundsordförande Helén Pettersson i samband med bokmässan i Göteborg. Följ utdelningen direkt på vår Facebooksida eller välkommen till ABF:s monter B09:19 kl 17.00–17.30 torsdag den 22 september.

ABFs litteratur- och konststipendium lyfter fram personer eller grupper som skapar och skildrar för att förändra. Enligt kriterierna ska stipendiet ”delas ut till personer eller grupper som inspirerar och ingjuter mod, engagerar och kritiserar samt visar på vikten av solidaritet”.

- Att lyfta fram modiga, utmanande och samhällskritiska kulturgärningar är viktigt i vårt bildningsarbete. ABFs uppgift är att motverka klassamhället och göra bildning, konst och litteratur tillgängligt för fler. Ett konkret och bra sätt att göra det arbetet är att uppmärksamma författare och kulturgärningar som bidrar i det demokratiska samtalet, säger Helén Pettersson, förbundsordförande ABF. 

Frågor om stipendiet besvaras av Marianne Högnark, ABFs förbundsexpedition, 070-556 78 72

Kontakt med stipendiat sker genom Katarina Lindell, Norstedts förlag, 010-744 21 50

Motivering;

Eija Hetekivi Olsson tilldelas ABFs litteratur- och konstipendium 2016 för sina romaner ”Ingenbarnsland” och ”Miira”. Med ett klassperspektiv som bränner och borrar sig in under huden skildrar böckerna Miiras barndom och ungdom i ett segregerat Göteborg, i förorterna Gårdsten och Bergsjön, under 80- och 90-talet. Klass, kön och etnicitet är de bojor Miira kämpar emot. Outtröttligt och med alla till buds stående medel visar hon att hon inte finner sig i orättvisor eller på förhand uppgjorda roller för de som står längst ifrån makten.

En tuff och ilsken överlevare med stor integritet far fram genom betongen, ordkargt peppad av föräldrar vars hårda kroppsarbete sliter ut dem i förtid. Hungrande efter kunskap sätter hon målen för sin framtid skyhögt. Oavsett om hon befinner sig i skolan, i bostadsområdet eller i arbetslivet bankar, slår och hamrar hon på samhällets portar för att bli insläppt och för att ta plats. I Miiras vildsinta och arga protester bor också solidariteten med de som finns omkring henne. Ger er inte, tjejer, ge inte upp, signalerar hela hennes uppenbarelse.

Det personliga språket i romanerna, egensinniga ordvändningar och ordvrängningar, spränger och stampar sig fram och genom dem tar Miira form, och plats, på sina egna villkor.

I Miiras erfarenheter bor hundratusentals människors upplevelser av dagens Sverige. Med skildringen av henne tar Eija Hetekivi Olsson plats som en av 2010-talets viktigaste arbetarförfattare.

Fakta om stipendiaten:

Eija Hetekivi Olsson, född 1973, är uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Hon har bland annat arbetat som trappstädare och restaurangbiträde, innan hon läste in gymnasiet på komvux och utbildade sig till lärare. Hennes debutroman Ingenbarnsland som utkom 2012 hyllades av kritikerna, tilldelades Katapultpriset och nominerades till både Augustpriset och till Sveriges radios Romanpris. Miira är den efterlängtade uppföljaren. 2014 utgav hon tillsammans med fotograf Jerker Andersson Fuck skolan, en samling röster från elever i nian.

Hennes böcker ges ut av Norstedts förlag.

Kriterier för ABFs litteratur- och konststipendium:

Arbetarnas Bildningsförbunds litteratur- och konststipendium syftar till att uppmärksamma kulturarbetare som skapar och skildrar för att förändra. Det delas ut till personer eller grupper som inspirerar och ingjuter mod, engagerar och kritiserar samt visar på vikten av solidaritet. Stipendiet lyfter fram insatser som med ordets eller konstens hjälp synliggör det osynliga och får oss att förnimma det glömda.

Läs mer på abf.se och facebook Vällkommen hit – ABF på bokmässan

Om

Arbetarnas Bildningsförbund
Arbetarnas Bildningsförbund
Olof Palmes Gata 9
11030 Stockholm

http://www.abf.se

Arbetarnas Bildningsförbund är Sveriges ledande studieförbund. Vi bedriver verksamhet inom folkbildning och kultur i samtliga Sveriges 290 kommuner 365 dagar om året.

Följ Arbetarnas Bildningsförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Arbetarnas Bildningsförbund

ABFs kommentar till höstbudgeten: ABF välkomnar satsningar på uppsökande verksamhet och läxläsning20.9.2017 09:53:56Pressmeddelande

ABF välkomnar regeringens satsningar som ökar studieförbundens möjlighet att jobba med uppsökande verksamhet bland utrikes födda kvinnor och med stöd till föräldrars läxläsning med sina barn. Däremot anser vi att de uppsökande inslagen i kunskapslyftet är otillräckliga för att insatserna ska nå de som bäst behöver dem. Vi oroas också över att de riktade anslagen på sikt riskerar att undergräva studieförbundens autonomi.

Årets arbetsplatsbibliotek 2016 prisas!11.10.2016 18:46:17Pressmeddelande

Utmärkelsen Årets arbetsplatsbibliotek tilldelas 2016 tidningsbuden på Prolog KB, Svenska Transportarbetareförbundet Avd 9, Örebro. På en arbetsplats där alla arbetar ensamma och nästan aldrig möts har de hittat vägar för att nå ut med böcker till medlemmarna. Dels har de ljudböcker, vilket är en förutsättning för medlemmarna att läsa, dels har de valt ett distributionssätt som är anpassat för dem.

Studieförbunden behövs om kunskapslyftet ska nå fler20.9.2016 12:29:17Pressmeddelande

Idag har regeringen presenterat sin budgetproposition. ABF menar att satsningen på ett kunskapslyft är avgörande för en regering som vill öka jämlikheten. Vi välkomnar de satsningar som presenterats så här långt men vill se fler insatser för att reformerna ska nå de som behöver dem mest. ABF oroas samtidigt av regeringens sänkta ambitioner för folkbildningen, där särskilda medel för etablering av nyanlända fasas ut samtidigt som de generella anslagen står still.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum