Ahum

Adhd-patienter kommer att få snabbare tillgång till psykologisk behandling

Dela

Nytt samarbete kommer skapa fler möjligheter för vård av adhd-patienter. Med hjälp av psykologtjänsten Ahums tekniska plattform och specialistkliniken Leiras iKBT-behandling för adhd, kan högspecialiserad psykologisk behandling förmedlas snabbare till fler.

Berkeh Nasri, psykolog, forskare och medgrundare av Leira.
Berkeh Nasri, psykolog, forskare och medgrundare av Leira.

Adhd påverkar cirka en halv miljon svenskar[1] och trots att allt fler söker hjälp för sina problem, har vården svårt att erbjuda tillräckliga insatser på grund av bristande resurser. Ofta erbjuds medicinsk behandling som enda behandling, vilket många upplever otillräcklig.

Sedan 2019 har specialistkliniken Leira Therapeutics, som är grundad av forskare på Karolinska Institutet med stöd av Karolinska Institutet Innovations, fokuserat på att ta fram psykologiska behandlingsmetoder för adhd.  För att ge fler möjligheter till högspecialiserad psykologisk behandling direkt efter diagnos, har KBT-behandling via internet tagits fram (iKBT).

För att möjliggöra behandling via internet väljer Leira Ahum som samarbetspartner och plattformsleverantör.

– Ahum möjliggör med sin tekniska plattform, att vi kan tillgängliggöra behandling snabbt och säkert utan att tumma på kvaliteten för en eftersatt grupp inom vården. Tillsammans vill vi sprida våra behandlingar i såväl Sverige som internationellt, säger Berkeh Nasri, psykolog, forskare och medgrundare av Leira.

Ahum har, förutom en iKBT-plattform, flera års erfarenhet av att digitalisera KBT-behandlingar. Genom att digitalisera evidensbaserade KBT-manualer ökar avslutsfrekvensen av en behandling till 85 procent.

– Att demokratisera vården och ge den här patientgruppen fler möjligheter till effektiv behandling ligger i linje med vår strategi. Vi har digitaliserat fem olika KBT behandlingar som idag används av hundratals psykologer. Att inkludera fler specialiserade behandlingar i vår plattform känns som ett viktigt steg i rätt riktning, säger Allireza Aromäki Ghahremani, VD på Ahum.

Om Leira

Leira är en specialistklinik särskilt inriktad mot adhd som erbjuder psykologisk behandling utifrån kognitiv beteendeterapi (KBT). Som erfarna psykologer och forskare inom adhd vill Leira erbjuda individer med adhd nya sätt att hantera utmaningarna i vardagen utifrån  effektiva och evidensbaserade metoder, i syfte att höja livskvaliteten och vardagsfungerandet.

https://www.leira.se/

[1]SBU:https://www.sbu.se/contentassets/2166899f70c347e093e1a7f783ed4f00/ADHD_diagnostik_behandling_organisation_delaktighet_SMF.pdf

Kontakter

Bilder

Berkeh Nasri, psykolog, forskare och medgrundare av Leira.
Berkeh Nasri, psykolog, forskare och medgrundare av Leira.
Ladda ned bild
Allireza Aromäki Ghahremani, VD på Ahum.
Allireza Aromäki Ghahremani, VD på Ahum.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Dokument

Om

Ahum brinner för allas rätt att må bra och prestera bra, både hemma och på jobbet. Med mer än 140 anslutna terapeuter och digitala verktyg kan de ge rätt stöd till alla. Till både anställda och privatpersoner. När det behövs. Om det behövs.

Följ Ahum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ahum

Froda och Ahum i gemensam satsning för hållbart företagande17.11.2022 11:21:41 CET | Pressmeddelande

Egenföretagare är den grupp som i högst grad utsätts för stress kopplat till arbetet, samtidigt som majoriteten saknar tillgång till friskvård. Siffror från SCB visar att svåra sömnproblem, långvariga hälsoproblem och ångest har ökat markant bland företagare sedan 2019. Nu lanserar fintechbolaget Froda och psykologiplattformen Ahum en gemensam satsning som utbildar om hållbart företagande. Satsningen innebär att Frodas kunder får tillgång till Ahums guider och digitala verktyg i 12 månader samt ett kostnadsfritt terapisamtal.

Stressfria dagen: Stressignaler att ta på allvar25.5.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 28 maj uppmärksammas stressfria dagen. Den finns för att belysa de negativa effekter som stressen har och hur vi kan förebygga detta. Stress ingår i livet och är något som alla upplever. Men när påfrestningarna blir större än vad vi tycks klara kan det i sin tur leda till utmattning. Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum har samlat några exempel på stressignaler som man bör ta på allvar.

Var fjärde svensk missnöjd med arbetsgivarens insatser mot psykisk ohälsa10.5.2022 09:15:00 CEST | Pressmeddelande

25 procent. Så många svenskar skrotar arbetsgivares insatser mot psykisk ohälsa och stress. Det visar en färsk undersökning från Kantar Sifo. Mest missnöjda är de som arbetar med transporter, logistik, lager- och postverksamhet. "Arbetsgivares bristande insatser är ett stort problem och det behövs krafttag för att stävja trenden med ökade sjukskrivningar" säger Allireza Aromäki Ghahremani, vd på Ahum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum