Dagens Samhälle

Affärerna på offentlig marknad slår rekord

Dela

Ökande köp av privat välfärd, asylmottagande, bostadsbrist och digitalisering driver på omsättningen på den offentliga marknaden. År 2015 passerade den för första gången 1000 miljarder kronor, visar Dagens Samhälles stora kartläggning.

 
För sjätte året i rad granskar Dagens Samhälle de bolag som gör störst affärer på den offentliga marknaden.

Enligt beräkningarna uppgår omsättningen till totalt 1 003 miljarder kronor, inklusive de köp som görs av de offentligt ägda bolagen. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av Sveriges BNP.

Landets tre byggjättar är fortfarande i en klass för sig, och byggbranschen är största delbransch. Tillsammans nådde Skanska, Peab och NCC en omsättning i offentliga projekt på över 40 miljarder kronor förra året.

Men avståndet krymper till de branscher som är föremål för den hetaste debatten, välfärdsföretagen. Förra året ökade de offentliga inköpen av privata tjänster inom vård, skola och omsorg med sex procent.

– Valfrihetssystemen har visat sig driva på och underlätta etableringar genom att människor väljer de privata alternativen, säger Henrik Jordahl, docent och programchef vid Institutet för näringslivsforskning.

Storbolag har tagit en allt större andel av affärerna med stat, kommun och landsting, visar årets analys. De 100 största företagen stod för 21 procent av marknaden 2015. År 2010 var de 100 största bolagens andel 17 procent.

De tre största branscherna är byggbolag och teknikkonsulter, it samt kollektivtrafik. Därefter kommer omsorg, skola, läkemedel, fastigheter och sjukvård.

Hela rapporten bifogas som pdf. Vill du beställa rapporten i skriftlig form, kontakta Annika Almgren.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum