Röda korset

Afghanistan: Internationella rödakorskommitténs arbete med att hjälpa skadade och lemlästade fortsätter

Dela

Internationella rödakorskommittén (ICRC) uttrycker lättnad över att vad som kunde ha utvecklats till ett förödande krig mitt i Kabul. Samtidigt följer man noga situationen för tusentals civila som skadats och tvingats bort från sina hem till följd av strider i andra städer.

Patienter vid ICRC:s ortopediska rehabiliteringsklinik i Kabul. Foto Roya Musawi.
Patienter vid ICRC:s ortopediska rehabiliteringsklinik i Kabul. Foto Roya Musawi.

– Beslutet att stå bakom det afghanska folket och hjälpa män, kvinnor och barn står fast. Internationella rödakorskommittén är fast besluten att hantera situationen oavsett hur den utvecklar sig. Afghanistan befinner sig mitt i en maktövergång vars slut är svårt att bedöma. Men det vi kan är konstatera att de humanitära behoven kommer vara stora även framgent, säger Sofia Calltorp, internationell chef på Svenska Röda Korset som tillsammans med ICRC ingår i den världsomspännande Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen.

Sedan 1 augusti har fler än 7 600 skottskadade patienter behandlats på vårdinrättningar runtom i landet som drivs med stöd från ICRC. Bara i juni, juli och augusti har fler än 40 000 patienter med vapenrelaterade skador fått vård.

ICRC:s medicinska team och rehabiliteringscenter förväntar en tillströmning av patienter kommande månader och år. Detta då människor som skadats av minor och andra explosiva vapen – som under senaste tiden placerats ut över hela landet – kommer att behöva vård.

− Våra kollegor berättar att det är hjärtskärande att se deras mottagningar fulla av barn och unga män och kvinnor som förlorat kroppsdelar, säger Sofia Calltorp.

Hon fortsätter:

− De humanitära behoven i Afghanistan har varit stora alldeles för länge, och har – inte minst under senare tid – inte alltid kunnat tillgodoses fullt ut.

ICRC:s budget på drygt 746 miljoner kronor för att hjälpa och skydda krigens offer har just nu ett underskott på cirka 286 miljoner kronor. ICRC vädjar nu till alla givare om ytterligare medel för att stötta arbetet på plats, däribland den medicinska verksamheten och center för fysisk rehabilitering.

FAKTA
ICRC har funnits på plats i Afghanistan sedan 1987. Vår personal har arbetat för att skydda och hjälpa behövande i talibankontrollerade områden i flera år, och kanaler har etablerats för dialog med ledare på lokal och nationell nivå. ICRC kommer att fortsätta sitt nära samarbete med Afghanska Röda Halvmånen för att hjälpa dem vars liv ärrats av krig och våld.

Kontakter

Bilder

Patienter vid ICRC:s ortopediska rehabiliteringsklinik i Kabul. Foto Roya Musawi.
Patienter vid ICRC:s ortopediska rehabiliteringsklinik i Kabul. Foto Roya Musawi.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Stort intresse för Röda Korsets digitala första hjälpen-utbildningar 10.9.2021 14:45:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 40 procent av svenskarna upplever att de har otillräckliga kunskaper i första hjälpen, enligt en ny Sifo-undersökning. Nu satsar Röda Korset, som är världsledande inom första hjälpen-utbildningar, på att förändra sättet människor lär sig livräddning på, bland annat genom digitala lösningar och hittills har tusentals svenskar sökt sig till online-utbildningarna.

Sverige måste ge hållbart skydd för människor som flyr från Afghanistan1.9.2021 09:44:18 CEST | Pressmeddelande

Situationen i Afghanistan är extremt allvarlig. Sverige har sedan i mitten på juli stoppat utvisningarna till Afghanistan och tar i dagsläget inga nya beslut i asylärenden som rör afghanska medborgare. Dock lever många människor i Sverige, varav många barn och unga, i stor ovisshet och osäkerhet om framtiden. Sverige måste nu kunna garantera att de grundläggande humanitära behoven tillgodoses för människor i denna utsatta situation, menar Svenska Röda Korset.

4 200 anhöriga saknas av personer i Sverige29.8.2021 20:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 100 människor i Sverige information om vad som hänt nästan 4 200 anhöriga i utlandet. Många familjer till saknade personer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt – ett lidande som i många fall förlängts av covid-19. Samtidigt ställs ofta familjerna inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum