Röda korset

Afghanistans utsatthet djupt oroande

Dela

Hjälporganisationer kämpar nu för att bistå den afghanska befolkningen som genomlever sin värsta kris i modern tid. Uppskattningsvis 22,8 miljoner människor i Afghanistan – 55 procent av landets befolkning – behöver akut hjälp för att klara sig.

Frivilliga från Afghanska Röda Halvmånen distribuerar mat till behövande i Kandahar. Foto:  Afghanska Röda Halvmånen
Frivilliga från Afghanska Röda Halvmånen distribuerar mat till behövande i Kandahar. Foto: Afghanska Röda Halvmånen

− Afghanistan har drabbats av en hyper-utsatthet som hotar människors liv och hälsa. Värst drabbas barnen, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. 

I månader har hjälparbetare från Röda Korset/Röda Halvmånen mött undernärda barn på kliniker och sjukhus runt om i Afghanistan. Barn som är livsfarligt avmagrade och vars föräldrar desperat försöker rädda deras liv. 

På intensivvårdsavdelningen för barn på Mirwais regionala sjukhus i Kandahar fördubblades antalet barn som led av undernäring, lunginflammation och uttorkning redan i september.  

Internationella rödakorskommittén (ICRC) har ryckt in och stöttat 18 regionala och provinsiella sjukhus för att förhindra en total kollaps av sjukvårdssystemet. Sjukvårdspersonalen har börjat få sina första löneutbetalningar och hjälpinsatsen ger därmed en halv miljon människor möjlighet till sjukvårdsbesök. 

Martin Ärnlöv konstaterar dock att detta dessvärre inte räcker.  

− Även om Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen nu utökar sina hjälpinsatser är det endast en del av lösningen, säger han och pekar på torkan, misslyckade skördar och den ekonomiska kollapsen som grundorsakerna till att undernäringen ökar.  

− Lägg därtill covid-19 och åratal av konflikt som också konvergerar i Afghanistan. Nu ser vi matpriserna stiga och bristen på kontanter som förhindrar människor från att värma upp sina hem i den iskalla vintern. Det är ofrånkomligt att lidandet kommer att öka. Därför måste det internationella samfundet agera för att rädda liv i Afghanistan.  

Kraven på en hållbar politisk lösning för att undvika oåterkalleliga humanitära konsekvenser kommer från hela den humanitära sektorn. Ett välkommet steg i rätt riktning var den resolution som nyligen antogs av FN:s Säkerhetsråd och som gör det möjligt att ge humanitärt bistånd.  

− Röda Korset har sedan mitten av 1990-talet arbetat i kontexter där FN-sanktioner införts och vi förstår att åtgärden i sig inte är riktad mot oss organisationer. Samtidigt måste humanitära konsekvenser av sanktioner till varje pris undvikas. Särskilt i en tid som kräver mer stöd, inte mindre, säger Martin Ärnlöv. 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Frivilliga från Afghanska Röda Halvmånen distribuerar mat till behövande i Kandahar. Foto:  Afghanska Röda Halvmånen
Frivilliga från Afghanska Röda Halvmånen distribuerar mat till behövande i Kandahar. Foto: Afghanska Röda Halvmånen
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild
Frivilliga från Afghanska Röda Halvmånen distribuerar mat till behövande i Kandahar. Foto:  Afghanska Röda Halvmånen
Frivilliga från Afghanska Röda Halvmånen distribuerar mat till behövande i Kandahar. Foto: Afghanska Röda Halvmånen
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Vaccin, sjukvård och stöd till palestinska flyktingar i Libanon28.12.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Redan före coronapandemin var palestinska flyktingar i Libanon en utsatt grupp. Dessvärre har socio-ekonomiska och politiska kriserna i landet allvarligt försämrat möjligheterna att få tillgång till hälso- och sjukvård och vaccin. Tillsammans med Röda Korset/Röda Halvmånen satsar Europeiska Unionen (ECHO) på livsnödvändig vård och stöd till rehabilitering samt vaccinationsinsatser.

Rapport: Erfarenheter av coronapandemin i socioekonomiskt utsatta områden14.12.2021 10:30:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset presenterar en ny rapport om organisationens arbete för att möta utsatthet tillsammans med lokala samarbetspartners i socioekonomiskt utsatta områden. Sex områden i Sverige lyfts fram i Skellefteå, Malmö, Södertälje, Linköping, Umeå och Göteborg. Rapporten visar hur socioekonomi påverkat hur människor drabbats av pandemin, hur människor i utsatta situationer kan vara en resurs i krishantering och att civilsamhället bör få en större roll inom svensk krisberedskap.

Hälften av svenskarna upplever ofrivillig ensamhet – unga värst drabbade7.12.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hälften av svenskarna (51%) uppger att man upplevt ofrivillig ensamhet under det senaste året. Värst drabbade är unga i åldrarna 18–29 där 77% uppger att man känt sin ensam, detta visar en ny undersökning från Novus gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset. Undersökningen visar också att en klar majoritet (64%) inte tror att deras känsla av ensamhet kommer att förändras under det kommande året.

Röda Korset kräver omedelbara insatser för att förhindra fler döda vid Belarus gräns16.11.2021 15:40:52 CET | Pressmeddelande

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) manar till omedelbar nedtrappning av läget vid gränsen mellan Belarus och Polen, och kräver ökat tillträde för humanitära organisationer för att förhindra fler dödsfall. Minst tio migranter misstänks ha dött när temperaturen sjunkit till minusgrader längs den 100 mil långa gränsen mellan Belarus och grannländerna Polen, Litauen och Lettland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum