Schibsted

Aftonbladet instiftar klimatjournalistpris

Dela

I höst delas Aftonbladets klimatjournalistpris ut för första gången. Johan Rockström, professor i miljövetenskap, är en av jurymedlemmarna. ”Det är väldigt viktigt att premiera det skickliga journalistiska hantverket för att översätta vetenskap till spännande klimatjournalistik”, säger Johan Rockström.

I höst delas Aftonbladets klimatjournalistpris ut för första gången.
I höst delas Aftonbladets klimatjournalistpris ut för första gången.

Nu lanserar Aftonbladet klimatjournalistpriset, som kommer att delas ut till en journalist som utmärkt sig ”med särskilda prestationer” inom klimatjournalistikens område. 

Priset är på 25 000 kronor och instiftas för att uppmuntra till nytänkande och ökad kompetens inom journalistik som rör klimatförändringarna. Stor vikt läggs också vid det ansvarsutkrävande perspektivet, där makthavare ställs till svar för sina beslut.

Klimatjournalistprisets jury utgörs av Johan Rockström, professor i miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, journalist och tidigare bland annat vd för Sveriges Radio samt Jonathan Jeppsson, författare till klimatboken “Åtta steg mot avgrunden: vårt framtida liv på planeten” och nyhetschef på Aftonbladet

–– Det är väldigt viktigt att premiera det skickliga journalistiska hantverket för att översätta vetenskap till spännande klimatjournalistik, säger Johan Rockström.

Han hoppas att priset ska bidra till en fördjupande, analytisk klimatjournalistik:

– Oavsett om du är journalist inom ekonomi, sport eller utrikespolitik så skär klimatfrågan rakt igenom. Att vara den duktigaste klimatjournalisten innebär att du är en otroligt bred systemvetare, säger Johan Rockström, som är chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland.

Det nyinstiftade priset delas ut första gången i oktober 2021. Tre nominerade väljs ut av juryn och presenteras en vecka innan vinnaren presenteras vid en prisutdelning. Prissumman är 25 000 kronor.

– Det är omöjligt att motstå att få vara med och bedöma och lyfta den bästa journalistiken i ett sådant avgörande ämne, för många generationers livsvillkor. Det är ett stort ansvar, men också så roligt att få vara med där, säger Kerstin Brunnberg.

Priset är bara en del i Aftonbladets satsning på klimatjournalistik, som under de senaste åren fått stort genomslag, bland annat med reportage som Klimatkrigarna, Deras planet, Sjukt klimat och Klimatstriden. Dessutom har Aftonbladet lanserat en Klimat-live, för dagliga uppdateringar om klimatförändringarna.

– På Aftonbladet lägger vi nu mycket kraft på att utveckla klimatjournalistiken och vi ser hur hela mediebranschen tar nya initiativ för att bevaka, granska och berätta om klimatfrågan och dess konsekvenser. Samtidigt är det ett tema som spänner över så många områden att det är komplicerat att rapportera allsidigt och nära om. Att då uppmuntra journalister som gjort särskilda insatser på området känns helt rätt, vilket är anledningen till att vi instiftar det här priset, säger Aftonbladets chefredaktör Lena K Samuelsson.

Om Aftonbladets klimatjournalistpris:

Priset går till en journalist som under det senaste året utmärkt sig med särskilda prestationer inom klimatjournalistikens område. Hen har skildrat klimatförändringens påverkan inom olika samhällsområden, genomfört en granskning eller gjort avslöjanden som satt avtryck i samhällsdebatten. 

Stor vikt läggs också vid det ansvarsutkrävande perspektivet, där makthavare ställs till svar för sina beslut och göranden. Priset ska uppmuntra till nytänkande och ökad kompetens inom journalistik som rör klimatförändringarna. 

Prissumman är25 000 kronor.

Priset delas ut i oktober 2021.

Journalistisk publicerad från 1 oktober 2020 till 1 oktober 2021 bedöms av juryn som sedan väljer ut nominnerade och vinnare. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jonathan Jeppsson, nyhetschef, Aftonbladet. Tel: 070-266 23 97 E-post: jonathan.jeppsson@aftonbladet.se
Eric Rosén, biträdande redaktör, Aftonbladet. Tel: 070-474 22 51. E-post: eric.rosen@aftonbladet.se
 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I höst delas Aftonbladets klimatjournalistpris ut för första gången.
I höst delas Aftonbladets klimatjournalistpris ut för första gången.
Ladda ned bild
Johan Rockström, Jonathan Jeppsson och Kerstin Brunnberg utgör jury i Aftonbladets nyinstiftade Klimatjournalistpris.
Johan Rockström, Jonathan Jeppsson och Kerstin Brunnberg utgör jury i Aftonbladets nyinstiftade Klimatjournalistpris.
Ladda ned bild

Om

Schibsted
Schibsted
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

08 - 725 25 00https://www.schibsted.com

Följ Schibsted

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schibsted

Anis don Demina leder årets Rockbjörnen-gala – här är de nominerade1.7.2021 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har det svenska folket nominerat årets finalister till musikpriset Aftonbladet Rockbjörnen 2021. Bland de som kan ta hem Rockbjörnar finns bland annat fjolårets stora vinnare Victor Leksell och nykomlingen Clara Klingenström. “Wow, jag är jättetacksam för att ha blivit nominerad och i hela tre kategorier! Det är så kul med allt det positiva som händer för mig och just Rockbjörnen känns väldigt stort då det är folket som röstar.” säger Clara Klingenström.

tv.nu släpper Streamingbarometern och rankar SVT Play till årets streamingtjänst17.6.2021 09:05:42 CEST | Pressmeddelande

Är streaming kanske svenskens nya favorithobby? Om man tittar på Streamingbarometern 2021 från tv.nu så finns det mycket som pekar på det. Under maj månad gjorde tv.nu en omfattande undersökning på över 2000 streaminganvändare i Sverige för att samla in mer kunskap och insikter om svenskarnas streamingbeteende. Rapporten som har fått namnet “Streamingbarometern”, kommer framöver ta tempen varje år i en djupgående undersökning. Tv.nu är ett bolag inom Schibsted.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum