Vinnova

AI kan ge effektivare strategier vid framtida pandemier

Dela

Nu får 27 företag och offentliga verksamheter stöd från Vinnova för att genomföra sina första innovationsprojekt inom artificiell intelligens. Ett av projekten handlar om AI för effektivare strategier vid pandemier.

Projekten får stöd genom satsningen ”Starta er AI-resa”, där offentliga verksamheter och små och medelstora företag får finansiering för sina första innovationsprojekt inom AI. Det handlar om pilotprojekt som använder AI baserat på maskinlärning för nya avancerade funktioner.

Syftet är att påskynda Sveriges användning av AI inom flera sektorer genom att finansiera projekt och sprida kunskapen om deras potential.

Ett av projekten ska genomföras av Folkhälsomyndigheten som ska utveckla och implementera en AI-agent i en simuleringsmodell för att utforma effektivare strategier vid pandemier. Maskininlärning ska användas för att lära AI-agenten vilka interventioner och kombinationer av interventioner som bäst uppfyller ett antal utvärderingskriterier under olika scenarier.

Exempel på andra projekt som får finansiering:

Prediktion av nödsituationer, Carmenta Public Safety AB
Ska ta reda på om det är möjligt använda maskininlärning för att förutse nödsituationer och därmed effektivisera hantering av nödsamtal och hjälpinsatser.

AI-modell för prediktion av odiagnostiserat förmaksflimmer, Zenicor Medical Systems AB
Ska utveckla nästa generations tum-EKG för att möjliggöra en tidigare och säkrare diagnostik av förmaksflimmer för att kunna förebygga stroke.

AI för prediktering av behovsmönster för bildelning, Swedspot AB
Målet med projektet är att med hjälp av AI hitta mönster som kan användas för att effektivisera resursutnyttjandet av fordon vid bildelning.

AI-prediktion av utfall i nätbaserad självhjälp av alkoholproblem, Region Stockholm
Ska utveckla en modell där fritextsvar i Alkoholhjälpen.se med hjälp av AI används för beslutsstöd för att välja ut de patienter som har störst nytta av individuellt stöd.

AI-baserad optimering av växthusodling, Svegro AB
Projektet handlar om precisionsodling i växthus för att bättre kunna övervaka plantornas tillväxt och hälsa med AI, vilket kan ge minskad energiförbrukning och en mer effektiv livsmedelsproduktion.

Se alla projekt i företag

Se alla projekt i offentliga organisationer


För mer information: 
Fredrik Weissner, 08-473 31 80, fredrik.weisner@vinnova.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Vinnova
Vinnova
Mäster Samuelsgatan 56
101 58 Stockholm

http://www.vinnova.se/

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vårt uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt. Vi skapar möjligheter och drivkrafter för organisationer att arbeta tillsammans för att möta viktiga samhällsutmaningar. Varje år satsar Vinnova ungefär tre miljarder kronor på forskning och innovation.

 

Följ Vinnova

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vinnova

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum