Airhelp vill ta SAS till rätten – “Passagerare har rätt till ersättning”

Dela

SAS-strejken är nu inne på sitt fjärde dygn och förväntas fortsätta tills tisdagen. Strejken förväntas totalt innebära över 2500 inställda flyg och minst 280 000 drabbade passagerare. Enligt SAS har resenärerna inte rätt till kompensation för de inställda flygen. En legalt bindande ECJ-dom visar dock att SAS har fel. Flygersättningsbolaget Airhelp är därför beredda att driva ärendet till rätten.

De 280 000 passagerare som har drabbats av SAS flygstrejk har rätt till ersättning. Det anser flygersättningsbolaget Airhelp, efter att SAS i lördags meddelat att de inte tänker ersätta drabbade resenärer för inställda eller försenade flyg.

– ECJ-domen är glasklar. I och med att SAS inte har ställt in flygningarna mer än två veckor före avgång är flygbolaget ansvarigt för att ersätta sina passagerare om flyget är inställt eller försenat mer än tre timmar till slutdestinationen, säger Airhelps Sverigechef Andreas Hermansson.

SAS anser att en flygstrejk är en extraordinär händelse och gick i lördags ut med att de därför inte är beredda att ge kompensation för förseningar. Airhelp hävdar dock, med stöd av ECJ-domen, att SAS bryter mot gällande lag genom att inte ge passagerarna ersättning. Enligt domstolsbeslutet från april 2018 är strejk bland flygpersonal inte en extraordinär händelse. Företaget Airhelp är därför villigt att driva alla ärenden gällande strejken till rätten.

- När det är flygbolagets egen personal som strejkar räknas det inte som en “extraordinär händelse”: Detta enligt en EU-dom från 2018 som är glasklar. Det är fruktansvärt sorgligt att SAS inte följer lagen. Vi kämpar för passagerarnas rättigheter och är villiga att driva ärendet till rätten om SAS inte ändrar sig, säger Andreas Hermansson.

SAS har sagt att bolaget erbjuder sina drabbade kunder att boka om sina biljetter gratis. Men även om en resenär väljer att nappa på erbjudandet har flygbolaget fortsatt skyldighet att ersätta denne för kost och logi samt upp till 600 euro om resenären anländer till slutdestinationen mer än tre timmar efter utsatt tid.

– Tyvärr är det inte så många resenärer som känner till att man faktiskt kan söka ersättning vid den här typen av händelser, vilket är väldigt olyckligt. Så om du är drabbad av den här SAS-strejken ska du definitivt begära ersättning, samt kost och logi om så behövs. Skulle du sedan anlända till slutdestinationen mer än tre timmar efter utsatt tid kan du söka ersättning på upp till 600 euro per person, säger Andreas Hermansson.

Dina rättigheter vid flygstrejk:

1. Du har rätt till ombokat flyg eller återbetalning för biljett. Om ditt flyg ställs in eller anländer mer än tre timmar försenat till din slutdestination så har du rätt till ersättning på mellan 250 och 600 euro per person .Observera att om du väljer att få en återbetalning av pengarna för biljetten istället för att omboka, så är flygbolaget inte längre skyldigt att erbjuda dig mat och dryck eller hotell. Du har dock fortsatt rätt till schablonersättningen för flygstörningen.

2. Du ska erbjudas mat och dryck efter två timmars försening.

3. Du ska erbjudas inkvartering på hotell som flygbolaget bekostar.

4. Spara kvitton. Du kan i vissa fall få tillbaka pengar för vissa utlägg.

5. Kolla din hem- och/eller reseförsäkring.

Om Airhelp

Airhelp är världens största företag specialiserat på rättigheter för flygpassagerare och att hjälpa resenärer att få kompensation för inställda eller försenade flyg samt i fall där någon nekats ombordstigning. Bolaget vidtar också rättsliga och politiska åtgärder för att stärka och upprätthålla flygpassagerarnas rättigheter världen över. Airhelp har hjälpt fler än 10 miljoner människor, verkar i 30 länder och har över 600 anställd

Nyckelord

Kontakter

Julia Holmvik
Spotlight PR
julia.holmvik@spotlightpr.se
Direct +46 (0)70 858 71 49

Ola Söderlind
Ola.Soderlind@spotlightpr.se

Länkar

Om

AirHelp
9B Amtel Building 148 Des Voeux Road Central Central Hong Kong
999077 Hongkong

http://www.airhelp.se

Om Airhelp

Airhelp är världens största företag specialiserat på rättigheter för flygpassagerare och att hjälpa resenärer att få kompensation för inställda eller försenade flyg samt i fall där någon nekats ombordstigning. Bolaget vidtar också rättsliga och politiska åtgärder för att stärka och upprätthålla flygpassagerarnas rättigheter världen över. Airhelp har hjälpt fler än 10 miljoner människor, verkar i 30 länder och har över 600 anställd

Följ AirHelp

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.