Försäkringskassan

Akademiker delar mest lika på föräldrapenningen

Dela

Bibliotekarier, kemister och civilingenjörer är exempel på yrken där kvinnor och män delar mest lika på föräldrapenningdagarna. En manlig bibliotekarier tar i genomsnitt ut 137 dagar, att jämföra med genomsnittet i landet på 69 dagar för männen. Det visar statistik från Försäkringskassan över uttaget av föräldrapenning till dess att barnet fyllt två år.

Uttaget av föräldrapenning för kvinnor och män skiljer sig mycket åt i olika yrken. Statistiken visar att föräldrar i yrken som kräver högre utbildning delar mest lika på föräldrapenningdagarna. Bland de par där båda föräldrarna har ett sådant arbete har kvinnor i genomsnitt tagit ut 220 dagar och män 112 dagar.

- Yrke är starkt kopplat till utbildningsnivå, och beroende på förälderns utbildningsnivå finns stora skillnader i uttaget. Kvinnor med eftergymnasial utbildning tar i genomsnitt ut färre dagar än kvinnor utan eftergymnasial utbildning. För män är förhållandet det motsatta. Dock finns det skillnader mellan yrken även när hänsyn tas till utbildningsnivå, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Undersökningen visar också att färre än hälften av alla pappor, 44 procent, tar ut fler än de 60 reserverade dagarna*. Män i kvinnodominerade yrken tar ut fler dagar än genomsnittet. I mansdominerade yrken som till exempel inom bygg och anläggning tar männen ut färre dagar.

- Kvinnor står fortfarande för den stora delen av föräldrapenninguttaget. Fler par delar lika på dagarna men utvecklingen går långsamt. Andelen par som delar lika har ökat från 8 procent för barn födda 2005 till 14 procent för barn födda 2013, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

*Den första januari 2016 ökades de dagar som är reserverade för respektive förälder till 90 dagar.

Att dela lika: Att dela lika på dagarna är här definierat som att föräldrarna har tagit ut 40-60 procent av dagarna när barnet fyllt två år.

Läs analysen här.
Läs statistik per yrke här.

Kontakt

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång18.10.2018 13:00Pressmeddelande

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum