Akavia

Akademiker saknar praktik

Dela

Arbetsmarknaden för nyexaminerade akademiker är generellt god. Det visar en rapport från fackförbundet Akavia. Som viktig framgångsfaktor nämns praktik men bara 34 procent har haft en sådan. − Praktik under utbildningen borde vara en självklarhet, säger Abelone Tischbein-Madsen på förbundet.

Abelone Tischbein-Madsen, teamleader för studentverksamheten på Akavia och Felix Ulfenstedt, sakkunnig på förbundet.
Abelone Tischbein-Madsen, teamleader för studentverksamheten på Akavia och Felix Ulfenstedt, sakkunnig på förbundet.

Arbetsmarknaden är generellt god för nyexaminerade ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Det visar Akavias rapport Efter examen. Våren 2021 anger 74 procent att de har en hel- eller deltidsanställning, är tjänstlediga eller är egenföretagare.

− Även om pandemin har gjort att det tar längre tid till första jobbet kan vi konstatera att nyexaminerade akademiker är attraktiva på arbetsmarknaden, säger Abelone Tischbein-Madsen, teamleader för studentverksamheten på Akavia.

− 23 procent svarar att de först fick kännedom om sin nuvarande anställning via kontakter. Det visar hur viktigt det är att redan under studietiden bygga ett kontaktnät via till exempelvis extraarbete och praktik, säger Felix Ulfenstedt, sakkunnig på Akavia.

Av de som haft praktik under utbildnungen uppger många (59%) att den var ganska eller mycket viktig för att man skulle få sitt nuvarande arbete. Ändå är det långt ifrån alla som haft en sådan (34 procent).

− Praktik inom ramen för utbildningen måste bli vanligare för att på så sätt göra det möjligt för fler studenter att få arbetslivserfarenhet, säger Abelone Tischbein-Madsen.

När det gäller lön råder hon nyexaminerade akademiker att ha ett löneanspråk inför första anställningen. Undersökningen visar att den som anger ett anspråk vid första anställningstillfället nästan har 1 900 kronor mer i medellön jämfört med den som inte angav något.

Fakta
Arbetsmarknadsundersökningen Efter examen gjordes under perioden februari – april 2021. I urvalet ingår ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer som är under 36 år och har tagit examen under perioden september 2019 – augusti 2020. 2 157 personer svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 28 procent.

Resultat från undersökningen

 • 74 procent av de nyexaminerade akademikerna har en hel- eller deltidsanställning, är tjänstlediga eller är egenföretagare
 • 39 procent får sitt första arbete med relevans för utbildningen före avslutade studier
 • 23 procent fick kännedom om sitt nuvarande arbete via kontakter
 • 34 procent hade praktik under utbildningen
 • 49 procent hade ett extrajobb under utbildningen med relevans för sitt nuvarande arbete
 • För 59 procent är stimulerande arbetsuppgifter viktigast när man söker jobb

Läs rapporten

Så tycker Akavia

 • Det är viktigt att unga akademiker snabbt får arbete med relevans för utbildningen
 • Praktik inom ramen för utbildningen måste bli vanligare
 • Samarbetet mellan akademin och arbetslivet måste vara tillräcklig och relevant
 • Svenska högskolor och universitet bör följa upp och föra statistik över vart deras alumner tagit vägen efter studierna
 • Statliga myndigheter ska åläggas att anställa studentmedarbetare. De särskilda avtal som finns för studentmedarbetare bör användas mer
 • Akademikerpraktik bör införas som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Abelone Tischbein-Madsen, teamleader för studentverksamheten på Akavia och Felix Ulfenstedt, sakkunnig på förbundet.
Abelone Tischbein-Madsen, teamleader för studentverksamheten på Akavia och Felix Ulfenstedt, sakkunnig på förbundet.
Ladda ned bild
Abelone Tischbein-Madsen
Abelone Tischbein-Madsen
Ladda ned bild
Felix Ulfenstedt
Felix Ulfenstedt
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 130 000 medlemmar och är det näst största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum