Akademiska får nationellt ansvar för borttagning av pacemaker- och defibrillatorelektroder

– Tillståndet är ett kvitto på att Akademiska sjukhuset har hög kompetens inom detta område. Med ökad koncentration av vården får vi behålla och eventuellt öka volymer vilket är till gagn för patienterna och bidrar till en mer jämlik vård nationellt, säger Priit Teder, överläkare inom kardiologi, Akademiska sjukhuset.
Det nationella uppdraget omfattar både borttagande (elektrodextraktion) och eventuellt ersättande av elektroder i pacemaker- och defibrillatorer. Pacemakrar och defibrillatorer (ICD) är apparater som förutom batteri och mikroprocessor har en eller flera elektroder ansluta. En ICD har en defibrillatorfunktion som innebär att apparaten kan avge högenergichock vid livshotande hjärtrytmrubbning i hjärtats kamrar. Det finns även en pacemakerfunktion som går in vid onormalt långsam hjärtfrekvens. Denna vård ska framgent bedrivas vid fyra sjukhus: Akademiska sjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Skåne universitetssjukhus i Lund.
Panagiotis Arvanitis, även han överläkare i kardiologi, berättar att det vanligaste skälet till att elektroder i dessa system opereras bort är infektion. Om någon del av systemet blir infekterad, är det ofta omöjligt att bota infektionen utan att helt ta bort all hårdvara från kroppen. Detta kräver avlägsnande av apparaten från bröstväggen, samt avlägsnande av alla elektroderna från vener och hjärta. Ett annat skäl för borttagande är när elektroden inte fungerar korrekt, exempelvis på grund av ett avbrott i metalltråden eller omgivande isolering. Ibland kan den skadade elektroden vara kvar, och en ny elektrod placeras bredvid. Dock kan kärlen bara rymma ett begränsat antal elektroder på grund av utrymmesbrist, och ibland måste icke fungerande elektroder extraheras för att ge plats för en ny elektrod.
– I huvudsak finns det två sätt att ta bort dessa elektroder, mekanisk- och laserextraktion. Metoderna är inte konkurrerande utan kompletterar varandra. Akademiska har traditionellt använd mekaniska verktyg men efter tilldelad tillstånd kommer vi att komplettera bredden med laserextraktion verktyg, förklarar Panagiotis Arvanitis.
Borttagande av elektroder är ett exempel på den högspecialiserad vård som Akademiska sjukhuset erbjuder till cirka två miljoner människor i sjukvårdsregion Mellansverige samt även nationellt till ett begränsat antal patienter. Sedan mer än tio år tillbaka arrangeras multidisciplinära konferenser (MDK) via videolänk och bildpresentationsutrustning för radiologi, klinisk fysiologi och nuklearmedicin inom thoraxkirurgin och kardiologin. Sjukhuset har även väletablerade, specialistbaserade nätverk inom kardiologi, infektionssjukdomar och thoraxkirurgi med samtliga övriga centra i landet. Här finns också ett etablerad endokarditteam med specialister inom kardiologi, infektionssjukdomar, thoraxkirurgi och radiologi.
– Vi har sedan tio år tillbaka en välfungerande verksamhet där vi bedömer genomsnitt 50 patienter varje år gällande borttagning av pacemaker- och defibrillator. De senaste tre åren har i genomsnitt 35 patienter per år uppfyllt indikationen för borttagande och opererats på Akademiska. Vi har tränad personal för att kunna öka remissmottagande och antalet operationer framgent, avrundar Priit Teder.
För mer information/intervju, kontakta:
Priit Teder, överläkare inom kardiologi, Akademiska sjukhuset;
0733-423 044, priit.teder@akademiska.se
Panagiotis Arvanitis, överläkare inom kardiologi, Akademiska sjukhuset;
0709-427 880, panagiotis.arvanitis@akademiska.se
Helene Wallstedt, verksamhetschef hjärt-och lungmedicin och klinisk fysiologi, Akademiska sjukhuset; 018-611 40 91, helene.wallstedt@akademiska.se
FAKTA: Nationell högspecialiserad vård på Akademiska sjukhuset
- Viss vård vid endometrios (kirurgi)
- Brännskadevård
- Kraniofacial kirurgi
- Gallgångssjukdomen PSC
- Transjugulär intrahepatisk shunt (TIPS) vilket omfattar endovaskulär behandling mot komplikationer vid skrumplever.
- Moyamoya; en sjukdom som drabbar blodkärlen i hjärnan.
- Huvud och halsparagangliom
- Neuroendokrina tumörer i buken och avancerade binjuretumörer. Operationer vid hjärtsjukdom kopplad till NET
- Osteogenesis imperfecta (OI)
- Svårbehandlade ätstörningar, inkl barn
- Cytoreduktiv kirurgi kombinerad med varm cellgiftsbehandling i bukhålan för patienter med spridd cancer i bukhinnan (HIPEC)
- Epilepsikirurgi
- Systemisk amyloidos
- Elektrodextraktion i pacemaker och ICD
FAKTA: Nationell högspecialiserad vård (NHV)
Den 1 juli 2018 ersattes rikssjukvård med nationell högspecialiserad vård (NHV) som rör den allra mest avancerade vården inom vissa diagnoser. Regionerna ansöker löpande om tillstånd. Socialstyrelsen utreder och Nämnden för nationell högspecialiserad vård beslutar vilka sjukhus som får uppdraget. Vården finansieras offentligt och bedrivs vid som mest fem enheter i landet. Det handlar om vård där endast ett fåtal vårdgivare i landet kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära team. Syftet med koncentrationen till ett fåtal platser är framförallt att utveckla kunskapen, kvaliteten och patientsäkerheten samt att använda resurserna på ett effektivt sätt.
,
Nyckelord
Bilder

Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Nu har 100 patienter opererats i den hypermoderna operationssalen med rörlig MR-kamera på Akademiska22.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan MR-hybriden togs i drift på Akademiska sjukhuset i november 2020 har 100 patienter opererats i operationssalen med rörlig MR-kamera. Flera specialiteter (neurokirurgi, öron-näs-halssjukdomar och plastiken) har utnyttjat möjligheterna som operationssalen ger. Med denna teknik kan man öka precisionen vid operationer av bland annat hjärntumörer, epilepsi, Parkinsons sjukdom och andra tillstånd.
Forskare efterlyser fler studier om orsaker till barnreumatism17.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Barnreumatism går att behandla betydligt bättre idag än för 10-15 år sedan. Ökad kunskap om bland annat ärftlighet, riskfaktorer och kostens betydelse har gett nya verktyg. Men forskningen behöver intensifieras och behandling sättas in tidigt, enligt forskare på Akademiska sjukhuset. Detta lyfts fram med anledning av internationella barnreumadagen 18 mars.
Nu inleds en internationell studie om individuell bröstcancerscreening14.3.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Från och med idag kan svenska kvinnor i åldern 30–49 år delta i studien “BRIGHT – riskbedömning och tidig diagnos av bröstcancer”. Studien ska utvärdera användningen av ett individuellt screeningprogram baserat på genetiska risker inom hälsovården i Sverige, Estland och Portugal. I Sverige leds studien från Akademiska sjukhuset, Region Uppsala.
Utvärdering visar: Ultraljudsbehandling mot prostatacancer gav få biverkningar14.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Våren 2020 var Akademiska sjukhuset först i Sverige med att introducera högintensivt fokuserat ultraljud, HIFU, som potentiellt botande behandling mot prostatacancer. Hittills har nära 130 patienter behandlats med goda resultat. Jämfört med operation och strålning var biverkningarna små beträffande kontinens och potens.
Ny mätmetod möjliggör tidigare upptäckt av glaukom12.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Glaukom är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet. Risken för sjukdomen ökar snabbt efter 50-års ålder och i ett tidigt skede är den ofta svår att upptäcka. Forskare vid Akademiska sjukhuset har, i samarbete med kollegor vid Gävle sjukhus och KTH, utvecklat en helt ny metod med bättre känslighet, som gör det möjligt att mäta mängden av nerver som överför information från ögat till hjärnan inom olika delar av synfältet. Detta uppmärksammas med anledning av världsglaukomdagen 12 mars.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum