Akademiska föreslår åtgärdsprogram på 400 miljoner kronor
Akademiska sjukhuset har under flera år gjort stora ekonomiska underskott. För att nå en ekonomi i balans om två år har sjukhuset tagit fram ett förslag till åtgärdsprogram som summerar till cirka 400 miljoner kronor. Bland åtgärderna finns att dra ner på personalkostnader, effektivisera hanteringen av medicinskt material och införa effektivare arbetssätt för att möjliggöra vård av fler riks- och regionpatienter.

– Totalt föreslås 300 olika åtgärder, som tagits fram i samråd med verksamheternas ledningsgrupper. De ska verkställas så snart som möjligt med målet att ge effekt nästa år.
I princip berörs hela sjukhuset utom infektion, som fått respit med anledning av rådande pandemiläge. Utgångspunkten är att Akademiska ska kunna fullgöra sina uppdrag inom vård, forskning, utbildning och samverkan med näringslivet, säger sjukhusdirektör Eric Wahlberg.
Enligt Eric Wahlberg läggs inga varsel i dagsläget, men det kan inte uteslutas på sikt. I första hand ska sjukhuset minska antalet tjänster genom naturliga avgångar och genom att se över tillfälliga anställningar. Åtgärdsprogrammet omfattar även effektiviseringar inom läkemedel, medicinskt material och medicinsk service med mera.
– Vårt tuffa läge beror på att kostnaderna under ett antal år har ökat snabbare än intäkterna. Trots att många verksamheter lyckats bra med sina effektiviseringsuppdrag och tagit hand om allt fler patienter, så måste åtgärder vidtas när vi inte har mer pengar att tillgå. Vi måste hålla oss inom den ekonomiska ram som beslutats av regionfullmäktige, framhåller han.
Sjukhusstyrelsens ordförande Malin Sjöberg Högrell (L) kommenterar varför sjukhuset behöver spara trots pågående pandemi:
– Vi måste kunna hantera två saker samtidigt. Politiskt vill vi att Akademiska ska uppnå en ekonomi i balans 2022, och vi måste komma igång med arbetet. Även om det är tufft, så måste det göras parallellt med pandemin, annars kommer vårt underskott bara att fortsätta att växa. Förutom att spara pengar 2021 har vi även ett nytt avtal med sjukvårdsregionen på plats.
Sjukhusets årsprognos visar ett underskott på drygt en miljard kronor. Här ingår även kostnader på 300-400 miljoner kronor för covid-19-arbetet, som sannolikt till stor del täcks av statliga medel. Det som återstår är drygt en halv miljard för att fylla gapet mellan intäkter och utgifter. Åtgärderna som nu föreslås motsvarar cirka fyra procent av den totala omsättningen på över tio miljarder kronor per år.
Åtgärdsprogrammets storlek har anpassats till respektive verksamhets förutsättningar.
I stället för att alla ska spara fyra procent har utgångspunkten varit att ta hänsyn till vilka som har störst möjlighet till effektiviseringar. De som haft en hög kostnadsutveckling i förhållande till utförd vård får ett högre sparbeting nu än de som har varit mer återhållsamma.
– Målet är att så långt som möjligt undvika försämringar för patienterna, men tillgängligheten kan komma att försämras något för vissa patientgrupper på kort sikt.Riktade satsningar görs också för att förbättra vårdflöden på sjukhuset, till exempel flera vårdplatser på akut- och internmedicin, säger Eric Wahlberg.
Sjukhusstyrelsen behandlar ärendet om Akademiska sjukhusets plan för ekonomi i balans vid sitt sammanträde den 14 december.
FAKTA: Åtgärdsprogram för en ekonomi i balans
- Omfattar samtliga verksamheter utom infektion som fått respit på grund av pågående pandemiläge. Även sjukhusets stödfunktioner omfattas.
- Totalt föreslås 300 åtgärder för kostnadsminskningar, där den största posten är personal. Andra åtgärder handlar om effektiviseringar som rör medicinskt material, medicinsk service och läkemedel samt planer att ta emot fler riks- och regionpatienter.
- Åtgärdsprogrammet innebärtotalt kostnadsminskningar på cirka 400 miljoner kronor.
- Utgångspunkten är att Akademiska ska kunna fullgöra sina uppdrag inom vård, forskning, utbildning och samverkan med näringslivet.
- Alla åtgärder riskbedöms och kommer att följas upp noggrant och frekvent.
För mer information, kontakta:
Eric Wahlberg, sjukhusdirektör, tel: 018-611 34 01, e-post: sjukhusdirektor@akademiska.se
Malin Sjöberg Högrell (L),sjukhusstyrelsens ordförande, tel; 072-227 02 37, e-post: malin.sjoberg.hogrell@regionuppsala.se
Nyckelord
Bilder



Om
Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.
2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.
Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Digital daglig styrning ska öka tillgängligheten på Akademiska20.1.2021 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Våren 2021 införs digital daglig styrning sjukhusövergripande på Akademiska. Syftet är framförallt att säkerställa att sjukhusets samlade slutenvårdskapacitet utnyttjas på ett effektivt sätt. Det är ett exempel på digitala arbetssätt som tagit fart under coronapandemin.
Akademiska samarbetar med Försvarsmakten om ambulanstransporter18.1.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan en vecka finns en militär ambulans på Ärna flygplats för transport av framförallt intensivvårdsbehövande covid-19 patienter mellan två sjukhus. Det unika är bemanningen. Ambulansen körs av brandmän från Luftstridsskolan medan personal från Luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset ansvarar för den medicinska vården.
Ortopedchef varnar för fallskador11.1.2021 16:12:20 CET | Pressmeddelande
I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Detta är särskilt kännbart nu när Akademiska är tungt belastat av covidvård. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på sjukhuset på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.
Akademiska öppnar ytterligare två utvecklingsavdelningar11.1.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Konceptet utvecklingsavdelning har fallit väl ut på Akademiska sjukhuset och ska nu utvidgas. I september 2018 öppnades en kirurgisk utvecklingsavdelning och under våren omvandlas ytterligare två vårdavdelningar inom geriatrik och specialmedicin i syfte att förbättra arbetsmiljön och sprida lyckade arbetssätt.
Akademiska inför krislägesavtal inom intensivvården4.1.2021 16:33:44 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset har beslutat att använda krislägesavtal för vissa sjuksköterskor och undersköterskor inom intensivvård och intermediärvård. Detta efter att ha uttömt alla andra möjligheter att klara bemanningen i det ansträngda läget. Avtalet innebär att berörda medarbetare schemaläggs med en längre arbetstid, 48 timmar per vecka.
Långtidseffekter av neurologiska skador vid covid-19 – fokus för studie22.12.2020 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Vissa personer med svår covidsjukdom får skador på det centrala nervsystemet i det akuta skedet med olika symtom, allt från förvirring till förlamningar eller medvetslöshet. I en studie på Akademiska sjukhuset undersöks långtidseffekterna av de neurologiska skadorna hos dessa patienter i syfte att optimera rehabiliteringen.
Akademiska först med byte av mekanisk klaffprotes på slående hjärta22.12.2020 12:30:00 CET | Pressmeddelande
Byte av hjärtklaffar är ofta grannlaga på sköra patienter. Nu har kirurger inom thoraxkirurgi på Akademiska sjukhuset lyckats utföra ett byte av en mekanisk klaffprotes utan att stanna hjärtat, en så kallad TAVI-hybrid-operation. Det är det första kända fallet någonsin där ett sådant klaffbyte genomförts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum