Akademiska sjukhuset

Akademiska fortsatt ledande inom användandet av smart teknik

Dela

Tidningen Newsweek har för andra året rankat de sjukhus i världen som är bäst på att utnyttja den mest avancerade teknologin inom vården. Akademiska sjukhuset ligger kvar bland världens 50 främsta sjukhus och hamnar i år på plats 48 (förra året kom sjukhuset på plats 45).

Endast två svenska sjukhus finns med bland de 300 främsta i världen enligt undersökningen, som kallas “World's Best Smart Hospitals”. Listan baseras på användandet av artificiell intelligens (AI), digital bildbehandling, telemedicin, robotik och elektronisk funktionalitet.

– Det är roligt att se att arbetet med digitalisering på Akademiska uppmärksammas. Arbetet med att förbättra våra kvalitetsrapporter har varit högt prioriterat och jag är mycket glad över att vi kommit så långt med det. Jag vill också framhålla arbetet tillsammans med de fackliga, där vi bland annat kunnat förbättra it-arbetsmiljön på våra operationsavdelningar, säger sjukhusdirektör Marianne van Rooijen.

– Det här är ännu ett kvitto på värdet av vårt kontinuerliga utvecklingsarbete inom vårdverksamheten, vårdinformationssystemen (EPJ, Lab, Medbild) och IT-centrum. På regional nivå har vi en bra bild över var våra styrkor och förbättringsområden finns, och vi fortsätter att kontinuerligt införa förbättringar för vården. Vi behöver förflytta oss mot det som kallas ”informationsdriven vård”, där rätt information ska finnas i rätt tid, för rätt patient och rätt vårdpersonal. Det är en förutsättning för att kunna ge våra patienter vård med högsta möjliga kvalitet i framtiden, med stöd av bland annat AI, säger Erik Sköldenberg, överläkare inom Akademiska barnsjukhuset och chefsläkare digitalisering/CMIO inom Region Uppsala.

Endast två svenska sjukhus tar sig in på listan; utöver Akademiska sjukhuset återfinns ­Karolinska universitetssjukhuset på plats nio. Listan toppas av tre amerikanska sjukhus: Mayo Clinic, följt av Massachusetts General Hospital och The Johns Hopkins Hospital.


Läs mer.

Nyckelord

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny studie visar: Coronapandemin har försvårat kvinnors abortbeslut2.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kvinnors beslut att göra abort kan bero på flera faktorer och vara mer eller mindre svårt. En forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset genomfördes på sju sjukhus i Sverige under covid-19 pandemin. Vanliga faktorer som påverkade beslutets svårighetsgrad var om deras partner var tveksam till graviditeten, om kvinnorna var födda utanför Norden, ålder över 30 år samt om de önskade (fler) barn i framtiden. Pandemin gjorde också att en del kvinnor upplevde beslutet som extra svårt.

Aktiv träning utan operation lika bra som operation och gipsning vid benbrott på mellanhandsbenen23.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Fraktur på mellanhandsbenen är en mycket vanlig skada som ofta leder till sjukfrånvaro. Traditionellt behandlas patienterna med operation och gips om röntgenundersökning visar betydande felställning. En forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset visar att behandling med aktiv, daglig träning utan operation ger lika bra resultat och med kortare sjukfrånvaro.

Studiedeltagande på distans ska underlätta patientmedverkan i diabetesforskning14.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med typ 2-diabetes i Uppsala län erbjuds att medverka i en klinisk studie på närmaste vårdcentral. I den rikstäckande SMARTEST-studien jämförs dagens standardbehandling med en mer modern läkemedelsbehandling för att utvärdera vilket läkemedel som är mest effektivt för att minska risken för följdsjukdomar. Det är den hittills största läkemedelsprövningen inom diabetes i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum