Akademiska sjukhuset

Akademiska klättrar i årets AT-rankning

Dela

Akademiska sjukhuset klättrar från plats 46 ifjol till 32 i årets rankning av sjukhus som anordnar allmäntjänstgöring, AT, för läkare. Rankningen genomförs sedan år 2000 av Sveriges yngre läkares förening, Sylf. På Akademiska svarar drygt nio av tio läkare som deltagit att de skulle rekommendera en vän/kollega att söka AT här.

Årets rapport bygger på enkätsvar från 1225 AT-läkare från hela Sverige. AT-läkarna har svarat på frågor om hur de upplever utbildningskvalitet och arbetsmiljö. De ger också ett svar på frågan om de skulle rekommendera en vän/kollega att söka AT vid samma sjukhus.

Akademiska sjukhusets placering/rankning har stegvis förbättrats från plats 51 2020 till 32 i år. Under samma period har andelen AT-läkare som svarar att de skulle rekommendera en vän/kollega att söka AT vid Akademiska ökat från 78 till 92 procent.

- Att Akademiska sjukhuset får en bättre placering än i fjol är naturligtvis positivt. Framförallt är det otroligt roligt att 92 procent av de 24 AT-läkare i vårt län som besvarat enkäten svarat att de rekommenderar AT på Akademiska sjukhuset. Det visar att vi är på rätt väg, säger Christina Halford, biträdande forsknings- och utbildningsdirektör vid Akademiska sjukhuset.

Enligt AT-chef Pernilla Rundlöf Nygren har flera faktorer spelat in, bland annat arbetet med frågor som rör handledning:

- Sedan ungefär ett år tillbaka har vi gjort en satsning på akutmottagningen som innebär att vi nu har en AT-ansvarig läkare där och att AT-läkarna på akuten har en personlig handledare. Vi har också infört blockspecifik handledning, en modell som utvecklats successivt under de senaste åren och innebär att AT-läkarna får handledning i små grupper om två till tre AT-läkare, säger hon.

Pernilla Rundlöf Nygren berättar att man som nästa steg planerar att arbeta vidare med satsningar på handledarutbildning och med att strukturera upp den blockspecifika handledningen.

Läs mer om Sylfs AT-rapport.

För mer information/intervju, kontakta:
Pernilla Rundlöf Nygren, AT-chef på Akademiska sjukhuset;
018-611 56 46 eller 076 496 13 47
pernilla.rundlof.nygren@akademiska.se

Christina Halford, biträdande forsknings- och utbildningsdirektör vid Akademiska sjukhuset:
070-611 05 70
christina.halford@akademiska.se

Nyckelord

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny studie visar: Coronapandemin har försvårat kvinnors abortbeslut2.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kvinnors beslut att göra abort kan bero på flera faktorer och vara mer eller mindre svårt. En forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset genomfördes på sju sjukhus i Sverige under covid-19 pandemin. Vanliga faktorer som påverkade beslutets svårighetsgrad var om deras partner var tveksam till graviditeten, om kvinnorna var födda utanför Norden, ålder över 30 år samt om de önskade (fler) barn i framtiden. Pandemin gjorde också att en del kvinnor upplevde beslutet som extra svårt.

Aktiv träning utan operation lika bra som operation och gipsning vid benbrott på mellanhandsbenen23.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Fraktur på mellanhandsbenen är en mycket vanlig skada som ofta leder till sjukfrånvaro. Traditionellt behandlas patienterna med operation och gips om röntgenundersökning visar betydande felställning. En forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset visar att behandling med aktiv, daglig träning utan operation ger lika bra resultat och med kortare sjukfrånvaro.

Studiedeltagande på distans ska underlätta patientmedverkan i diabetesforskning14.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med typ 2-diabetes i Uppsala län erbjuds att medverka i en klinisk studie på närmaste vårdcentral. I den rikstäckande SMARTEST-studien jämförs dagens standardbehandling med en mer modern läkemedelsbehandling för att utvärdera vilket läkemedel som är mest effektivt för att minska risken för följdsjukdomar. Det är den hittills största läkemedelsprövningen inom diabetes i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum