Akavia

Akavia: ”Dags att rusta högskolorna för det livslånga lärandet"

Dela
Bland akademiker planerar över 80 procent att kompetensutveckla sig de närmaste fem åren. Men den stora utbildningsviljan till trots är det bara en låg andel som vill gå kurser på universitet och högskolor. Det visar en färsk undersökning från fackförbundet Akavia.
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia

Under sommaren 2022 väntas riksdagen besluta om ett nytt omställningsstudiestöd. Syftet med det nya studiestödet är att genom utbildning stärka arbetstagares ställning på arbetsmarknaden och göra det lättare att ställa om i arbetslivet. Akavia har med anledning av detta ställt frågor till medlemmarna, som alla är akademiker, om deras syn på kompetensutveckling och det nya studiestödet.

I genomsnitt svarar 83 procent av medlemmarna ja på frågan om de kommer att kompetensutveckla sig inom en femårsperiod. Men bara en låg andel, 15 procent vill vidareutbilda sig på universitet eller högskola.

− Utbudet av utbildningar för kompetensutveckling på universitet och högskolor behöver stärkas. Det behövs ett utbud som är relevant, flexibelt och håller hög kvalitet. Det är dags att rusta högskolorna för det livslånga lärandet, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Bara var tionde medlem uppger att sannolikheten för att de kommer att vidareutbilda sig ökar med det nya studiestödet.

− Troligen beror det inte på stödets utformning utan snarare på att få medlemmar känner till det. Högskolor och universitet bör få särskilda medel för att utveckla och bedriva kurser och utbildningar anpassade för yrkesverksamma akademiker, säger Patrik Nilsson.

Resultat från undersökningen (urval):

- 83 procent av Akavias medlemmar kommer att kompetensutveckla sig inom en femårsperiod.

- De flesta planerar att utveckla sin kompetens genom en kortare utbildning hos en privat utbildningsanordnare (42 procent) eller genom en intern utbildning hos arbetsgivaren (37 procent). Endast 15 procent tror att kompetensutvecklingen kommer att ske på universitet eller högskola. Ännu färre (2 procent) anger yrkeshögskolan som ett alternativ för kompetensutveckling.

- Vanligaste motivet för att kompetensutveckla sig är personlig utveckling (33 procent). På andra plats kommer behov av att framtidssäkra kompetensen (31 procent). Nästan lika många (27 procent) anger att det kommer att behövas för det nuvarande arbetet.

- I enkäten ställdes också en fråga kring det nya omställningsstudiestödet. Bara var tionde medlem uppger att sannolikheten för att de kommer att vidareutbilda sig ökar med det nya stödet. Drygt 60 procent svarar att sannolikheten är låg eller mycket låg.

Ta del av hela undersökningen här. 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Akavia. Resultaten är representativa för Akavias medlemmar. Frågor ställdes till en panel av medlemmar genom en webbenkät mellan den 7 och 14 februari 2022 och består av 4 643 intervjuer. Utifrån ett stratifierat slumpmässigt urval var svarsfrekvensen 46 procent. Resultaten är vägda utifrån kön, ålder, arbetsmarknadssektor och profession. Målgruppen är ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum