Akavia: ”Dags att rusta högskolorna för det livslånga lärandet"

Under sommaren 2022 väntas riksdagen besluta om ett nytt omställningsstudiestöd. Syftet med det nya studiestödet är att genom utbildning stärka arbetstagares ställning på arbetsmarknaden och göra det lättare att ställa om i arbetslivet. Akavia har med anledning av detta ställt frågor till medlemmarna, som alla är akademiker, om deras syn på kompetensutveckling och det nya studiestödet.
I genomsnitt svarar 83 procent av medlemmarna ja på frågan om de kommer att kompetensutveckla sig inom en femårsperiod. Men bara en låg andel, 15 procent vill vidareutbilda sig på universitet eller högskola.
− Utbudet av utbildningar för kompetensutveckling på universitet och högskolor behöver stärkas. Det behövs ett utbud som är relevant, flexibelt och håller hög kvalitet. Det är dags att rusta högskolorna för det livslånga lärandet, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Bara var tionde medlem uppger att sannolikheten för att de kommer att vidareutbilda sig ökar med det nya studiestödet.
− Troligen beror det inte på stödets utformning utan snarare på att få medlemmar känner till det. Högskolor och universitet bör få särskilda medel för att utveckla och bedriva kurser och utbildningar anpassade för yrkesverksamma akademiker, säger Patrik Nilsson.
Resultat från undersökningen (urval):
- 83 procent av Akavias medlemmar kommer att kompetensutveckla sig inom en femårsperiod.
- De flesta planerar att utveckla sin kompetens genom en kortare utbildning hos en privat utbildningsanordnare (42 procent) eller genom en intern utbildning hos arbetsgivaren (37 procent). Endast 15 procent tror att kompetensutvecklingen kommer att ske på universitet eller högskola. Ännu färre (2 procent) anger yrkeshögskolan som ett alternativ för kompetensutveckling.
- Vanligaste motivet för att kompetensutveckla sig är personlig utveckling (33 procent). På andra plats kommer behov av att framtidssäkra kompetensen (31 procent). Nästan lika många (27 procent) anger att det kommer att behövas för det nuvarande arbetet.
- I enkäten ställdes också en fråga kring det nya omställningsstudiestödet. Bara var tionde medlem uppger att sannolikheten för att de kommer att vidareutbilda sig ökar med det nya stödet. Drygt 60 procent svarar att sannolikheten är låg eller mycket låg.
Ta del av hela undersökningen här.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Akavia. Resultaten är representativa för Akavias medlemmar. Frågor ställdes till en panel av medlemmar genom en webbenkät mellan den 7 och 14 februari 2022 och består av 4 643 intervjuer. Utifrån ett stratifierat slumpmässigt urval var svarsfrekvensen 46 procent. Resultaten är vägda utifrån kön, ålder, arbetsmarknadssektor och profession. Målgruppen är ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Storstad betalar sig på lönekontot30.3.2023 08:56:37 CEST | Pressmeddelande
Akademiker som arbetar i storstadsregionerna tjänar betydligt mer än sina kollegor i övriga landet. För ekonomer i Stockholm är skillnaden över 13 000 kronor jämfört med norra Sverige. Det visar färsk lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia.
Akavia begär förhandlingar om kollektivavtal med Klarna28.3.2023 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Akavia har i dag tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer skickat en formell begäran om att inleda kollektivavtalsförhandlingar med Klarna. Förhandlingar mellan fack och arbetsgivaren ska inledas snarast.
Lönegapet mellan kvinnliga och manliga akademiker fortsatt högt8.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneskillnaderna mellan könen är fortsatt höga bland akademiker – till kvinnors nackdel. Det visar Akavias årliga löneenkät bland sina medlemmar. Störst är skillnaderna för kvinnliga ekonomer och chefer.
Branscherna med högst och lägst ingångslöner6.3.2023 12:30:13 CET | Pressmeddelande
Akavias årliga löneenkät bland sina medlemmar visar att ingångslönerna för akademiker kan skilja sig stort mellan olika branscher. I topp hamnar myndigheter inom utbildning och tjänsteföretag. Revision och domstolar placerar sig i botten.
Dubbla roller pressar kommunikatörer22.2.2023 08:11:00 CET | Pressmeddelande
En färsk rapport från Akavia visar att många kommunikatörer har svårt att få arbetstiden att räcka till och att rollen omfattar allt fler arbetsuppgifter. – Kommunikatören förväntas både vara generalist och specialist. Det är orimligt, säger Ida Inga, professionsanalytiker på Akavia.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum