Akavia: Höstbudgeten saknar satsningar på livslångt lärande
Regeringen har ett för litet fokus på det nya omställningsstudiestödet, OSS. Detta trots ett mycket högt söktryck. Akavia oroar sig för att det leder till ett underskott av utbildningar anpassade för yrkesverksamma akademiker.

Intresset för det nya omställningsstudiestödet (OSS) som sjösattes den 1 oktober har varit stort. Till dags dato har närmare 15 000 personer sökt stödet från CSN. Trots det saknas satsningar på det livslånga lärandet i budgeten.
– Omställningsstudiestödet har potential att kraftfullt framtidssäkra kompetensen på svensk arbetsmarknad. Regeringen tillför dock inte tillräckliga resurser för det livslånga lärandet till universitet och högskolor, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Det nya omställningsstudiestödet, som vänder sig till yrkesverksamma, väntas leda till att långt många fler söker sig till högskolor och universitet. Lärosätenas uppgift att jobba med livslångt lärande är inte nytt, men det ökar nu i betydelse och omfattning.
– OSS har potential att bli en framgångssaga, men då behöver det finnas ett flexibelt och anpassat kursutbud som matchar våra yrkesverksamma akademikers önskemål och behov. Det är uppenbart att den typen av utvecklingsarbete inte ryms inom den nuvarande resurstilldelningen för högskolan, säger Patrik Nilsson.
Akavia välkomnar samtidigt resurstilldelningen till myndigheterna i rättskedjan.
– Vi välkomnar att regeringen i större utsträckning talar om alla myndigheter i rättskedjan och inte bara fokuserar på Polismyndigheten. Jag hoppas bara att de föreslagna anslagen i stor utsträckning läggs på kompetensförsörjning och inte äts upp av annat. Vi måste tillgodose en bra arbetsmiljö med en rimlig arbetsbelastning för våra medlemmar, det kräver fler anställda, säger Anna Nitzelius på Akavia
Nyckelord
Kontakter
Torbjörn AskmanPressfrågorAkavia
Tel:0702662769torbjorn.askman@akavia.seBilder

Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 130 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Forensisk kompetens fattas: Akavia välkomnar Brå:s slutsatser27.1.2023 10:24:21 CET | Pressmeddelande
Brottsförebyggande rådets rapport om polisens forensiska verksamhet som presenterades i veckan, pekar på stora utmaningar i Polismyndighetens arbete med att hantera kriminaliteten. Akavia och Saco-S vid polismyndigheten, som organiserar många med akademisk examen inom Polismyndigheten, delar den oro som Brå skriver om.
Akavia: ”Omställningsstudiestödet får inte bli en arbetsmarknadspolitisk åtgärd”27.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Färsk statistik från CSN visar att flera av de ansökningar som beviljats omställningsstudiestöd gäller typiska bristyrken. – Det nya studiestödet, som ska bidra till en omställning på arbetsmarknaden, får inte bli en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Rätt titel viktig för lönekarriären25.1.2023 09:40:25 CET | Pressmeddelande
Fel titel på jobbet kan kosta stora pengar. Det visar Akavias genomgång av löner för näraliggande titlar bland ekonomer, jurister, samhällsvetare, personalvetare, IT-akademiker och kommunikatörer.
Akavia rekryterar chef från BCW18.1.2023 08:03:56 CET | Pressmeddelande
Som en del i sin pågående utvecklingsresa som nytt förbund bygger fackförbundet Akavia upp en ny marknads- och kommunikationsorganisation. Nu tillträder Joseph Borenstein, senast Vice President på kommunikationsbyrån BCW, som enhetschef kommunikation och varumärke – med uppdrag att stärka Akavia i såväl förtjänade som i egna och köpta kanaler.
Stillasittande växande hot mot akademikers hälsa17.1.2023 08:00:17 CET | Pressmeddelande
En färsk undersökning från fackförbundet Akavia visar att var fjärde medlem sitter 10 till 15 timmar under ett dygn. Närmare tre av tio har fått fysiska besvär till följd av långvarigt stillasittande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum