Akavia

Akavia: ”Omställningsstudiestödet får inte bli en arbetsmarknadspolitisk åtgärd”

Dela
Färsk statistik från CSN visar att flera av de ansökningar som beviljats omställningsstudiestöd gäller typiska bristyrken. – Det nya studiestödet, som ska bidra till en omställning på arbetsmarknaden, får inte bli en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Fackförbundet Akavia, som organiserar akademiker med många olika roller i både privat och offentlig sektor, ser med oro på den första tiden med det nya omställningsstudiestödet, en del av Trygghetsöverenskommelsen.

– Reformen, som kom på plats hösten 2022, är en välkommen reformering och modernisering av arbetsmarknaden. Men ambitionerna med reformen är att stärka individernas möjlighet till omställning, inte att fokusera på arbetsmarknadens kortsiktiga behov av kompetens, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Centrala Studiestödsnämnden presenterar nu data över vilka utbildningar som godkänts och underkänts. Fortfarande är det en överraskande liten del av ansökningarna som beviljats av CSN. I slutet av januari hade drygt 26 000 ansökningar kommit in till CSN. Av dessa har 4 600 hunnit handläggas och drygt 600 fått bifall.

Bland de 20 vanligaste utbildningarna som har fått bifall finns bland annat sjuksköterskeprogrammet, medicinsk sekreterare/vårdadministratör och polisprogrammet.

– Omställningsstudiestödet ska inte användas för att tillgodose samhällets behov av poliser och vårdpersonal. Framtidens arbetsmarknad kräver både bred och djup kompetens, inte minst gäller det akademiska utbildningar i framkant. Det är viktigt att CSN inte enbart tar hänsyn till arbetsmarknadens behov här och nu i sina beslut, säger Patrik Nilsson.

- Även personer med en hög grundutbildning behöver framtidssäkra sin kompetens under arbetslivet. Det är nödvändigt att politiker och andra synliggör allas möjligheter att nyttja det nya systemet, säger Patrik Nilsson.

Akavia oroar sig också för att relativt få ansökningar hittills har godkänts.

– Oavsett om det handlar om en onödig försiktighetspolicy eller om en underbemanning på myndigheten är det viktigt att öka takten framöver, säger Patrik Nilsson.

Inte minst behöver reformens grunder vårdas i turbulenta tider.

– Politiken och myndigheterna måste vårda de långsiktiga perspektiven. Hela Trygghetsöverenskommelsen och det nya studiestödet för livslångt lärande är en unik reform som behöver ges goda förutsättningar redan från starten, säger Patrik Nilsson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner28.3.2024 17:15:00 CET | Pressmeddelande

AkademikerAlliansen och arbetsgivarparterna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har idag enats om villkoren för drygt 76 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär en rad förändringar och villkor som bland annat syftar till att ge bättre löneprocesser för Akavias medlemmar och stärkt arbetsmiljö, och ett gemensamt arbete för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye