Sverige för UNHCR

Akelius Foundation dubblar insamling för Läkare Utan Gränser, SOS Barnbyar, Unicef Sverige och Sverige för UNHCR

Dela

För tredje gången dubblar Akelius Foundation hjälporganisationers insamling. Den här gången dubblas Läkare Utan Gränsers, SOS Barnbyars, Unicef Sveriges och Sverige för UNHCR:s insamlingar under november och december. Medlen ska framförallt gå till att stötta barn och unga på flykt i Europa och i andra delar av världen.

Från och med den 1 november till den 5 januari 2020 dubblar Akelius Foundation insamlingen* för Läkare Utan Gränser, SOS Barnbyar, Unicef Sverige och Sverige för UNHCR. Det är första gången Akelius Foundation stöttar fyra olika hjälporganisationers insamling samtidigt.

– Enbart på Lesbos finns sju tusen barn. De lever i misär bakom taggtråd. Jag känner flyktingsskam och de organisationer jag valt har inte valts slumpmässigt, säger Roger Akelius.

Organisationernas insamlingar stöttas också av Dagens Industri som under november och december kommer att följa insamlingarna, samt publicera reportage om hjälporganisationernas verksamhet för barn och unga på flykt.

Medlen som Akelius Foundation bistår med kommer att gå till barn på flykt i Europa och andra delar av världen där behoven är stora. På den grekiska ön Lesbos beräknas det finnas drygt 3 000 barn i lägren Moria och KaraTepe. Många av dem har varit på flykt under lång tid, och har varken haft tillgång till skola eller sjukvård. Många lider också av posttraumatisk stress och den psykiska ohälsan ökar kraftigt i lägren.

Tack vare stödet från Akelius Foundation kan nu Läkare Utan Gränser, SOS Barnbyar, Unicef och Sverige för UNHCR fortsätta med, och utöka sina verksamheter på Lesbos, och i andra flyktingläger i Europa och övriga världen.

– Roger Akelius och Akelius Foundation genuina engagemang för människor på flykt är helt fantastiskt och deras vilja att stödja vårt arbete med så mycket pengar är unikt i sitt slag. Den gåva vi får av Akelius Foundation kommer bland annat gå till vårt arbete på Lesbos. Vi kommer fortsätta ge psykologiskt stöd och vård till barn och vuxna som är särskilt utsatta. Läkare Utan Gränser kommer även fortsätta uppmana till att de mest sårbara människorna omedelbart evakueras till grekiska fastlandet eller vidare till andra europeiska länder, säger Oliver Schulz, Generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

– Stödet från Akelius Foundation gör bland annat att vi kan fortsätta med det arbete som SOS Barnbyar redan utför i lägret KaraTepe på Lesbos. Skolan och dagiset är öppna sex dagar i veckan och vi har lärare och specialpedagoger anställda, så det är mycket positivt att vi kan fortsätta med verksamheterna. Men vi vill också utöka vår verksamhet och även kunna erbjuda verksamheter som inkluderar både barn på flykt och barn i lokalsamhället, säger Bodil Långberg, tf generalsekreterare SOS Barnbyar.

Utanför lägret Moria på Lesbos bedriver Läkare Utan Gränser en mobil klinik som både ger sjukhälsovård och psykologstöd till barn. SOS Barnbyar bedriver förskola, förberedande skola, läxhjälp och familjestärkande stöd i lägret KaraTepe. Med Akelius bidrag stöttar Unicef ett innovativt utbildningsprojekt där kärnan är en digital plattform som underlättar för barn och ungdomar att lära sig ett nytt språk.

– Vi är mycket tacksamma över Roger Akelius engagemang för barn på flykt. Bidraget gör det möjligt för Unicef att utbilda redan mycket utsatta barn och ungdomar i språk. Språkkunskaper är avgörande för barnens utveckling, för att de ska kunna delta i annan undervisning, för att de ska kunna göra sina röster hörda och integreras i samhället, säger Pernilla Baralt, Unicef Sveriges generalsekreterare. 

– Den globala flyktingsituationen är akut med nära 71 miljoner människor som tvingats på flykt. UNHCR har FN:s uppdrag att ge skydd åt alla världens flyktingar, men nu saknas drygt hälften av den finansiering som krävs, vilket skapar stora hål i verksamheten. Vi är såklart väldigt tacksamma för Roger Akelius brinnande engagemang för människor på flykt och för hans beslut att dubbla även insamlingen till UNHCR. Nu hoppas vi att ännu fler vill vara med och bidra – miljardärer så väl som miljonärer, företag och alla andra med ett hjärta för flyktingarnas svåra tillvaro, säger Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR.

UNHCR, FN:s flyktingorgan, leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid.

* löpande månatligt givande samt institutionella medel är undantagna dubbleringen av medel.

För att skänka en gåva:

Läkare Utan Gränser

Plusgiro: 90 06 03-2

Bankgiro: 900 - 6032

SOS Barnbyar

Plusgiro 90 02 29-6

Bankgiro 900 - 2031

Unicef Sverige

Plusgiro: 90 20 01-7

Bankgiro: 902 - 0017

Sverige för UNHCR 

Plusgiro: 90 01 64-5

Bankgiro: 900 - 1645

Kontakter

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Stjärnspelarna Asmit Begović och Alphonso Davis spelar virtuell fotbollsturnering till förmån för UNHCR:s arbete mot coronaviruset24.4.2020 09:56:11 CESTPressmeddelande

Den berömda AC Milan-målvakten Asmir Begović och FC Bayern Münchens tonårssensation Alphonso Davies kommer att mötas i en eFootball PES2020 livestream-turnering på lördagen den 25 april. De två spelarna, båda före detta flyktingar, kommer att göra upp om segern för att samla in pengar till UNHCR, FN:s flyktingorgans insatser mot covid-19.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum