Åklagarmyndigheten

Åklagarens kommentar om dagens dom i ärende om mutbrott i Region Skåne

Dela

Malmö tingsrätt dömde i dag två tidigare anställda vid Region Skåne och en privatläkare till fängelse för mutbrott och trolöshet mot huvudman i samband med en it-upphandling i Region Skåne.

Tingsrätten har prövat åtalet mot läkaren och bl.a. två tidigare anställda vid Region Skåne för mutbrott och trolöshet mot huvudman i samband med upphandlingen. Läkaren och de två tjänstemännen döms till kännbara fängelsestraff för brotten. Läkaren döms till fängelse i tre år. Den ena tjänstemannen döms för både mutbrott och trolöshet mot huvudman till fängelse i två år och tre månader, medan den andra tjänstemannen enbart döms för trolöshet mot huvudman till fängelse i två år. Samtliga brott bedöms vara grova. En hustru till en av tjänstemännen frias för handel med inflytande.

 Det är tillfredsställande att domstolen i huvudsak har gått på min linje och beslutat att gärningspersonerna är skyldiga till framförallt den grova trolösheten mot Region Skåne och Västra Götaland. Här kan jag konstatera hur verkningsfullt det kan vara att erbjuda mutor till offentliga tjänstemän och vilka effekter det får, säger kammaråklagare Thomas Forsberg, vid Riksenheten mot korruption.

 Jag hoppas domen får en avskräckande effekt för att motverka oegentligheter vid offentlig upphandling. Nu ska jag fortsätta att analysera domen innan vidare uttalanden kan ske, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 12749-20.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum