Åklagarmyndigheten

Åklagarens kommentar till dom för ett stort antal grova våldtäkter på ett barn i Västerbotten

Dela

I dag måndag meddelade Lycksele tingsrätt dom i ett mål där en man i 60-årsåldern stått åtalad för närmare hundra fall av våldtäkt, minst arton grova våldtäkter mot barn, två fall av utnyttjande av barn för sexuell posering samt för barnpornografibrott – samtliga brott begångna mot en målsägande.

Åklagaren är inte tillgänglig under dagen i dag men lämnar följande skriftiga kommentar:

– Jag är nöjd med domen. Tingsrätten har dömt helt enligt åtalet och bestämt straffet till tio års fängelse, vilket är vad jag yrkade på. Jag har när jag väckte åtalet utgått från målsägandens berättelse om vad hon blivit utsatt för, eftersom jag bedömde att hennes berättelse var mycket trovärdig och tillförlitlig och eftersom den fick starkt stöd av övrig bevisning, säger kammaråklagare Irene Falk vid Åklagarkammaren i Umeå och fortsätter:

– Tingsrätten har gjort bedömningen att målsägandens berättelse ska läggas till grund för domen och att omständigheterna kring de gärningar som begås innan målsäganden fyllt 15 år är så pass försvårande att de ska bedömas som grova våldtäkter mot barn. Den tilltalade döms nu för bland annat i vart fall 18 fall av grov våldtäkt mot barn och 95 fall av våldtäkt mot barn av normalgraden. Tingsrätten beaktar också att målsäganden varit mycket ung och att övergreppen pågått under lång tid och bestämmer straffet till tio års fängelse, vilket jag anser är helt korrekt. Jag ser inte att jag kommer ha anledning att överklaga domen men det återstår att se om den tilltalade gör det. Min förhoppning är att domen ska innebära ett avslut för målsäganden och hennes närstående.

Målnummer i Lycksele tingsrätt: B 457-21.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum