Örnsköldsviks Kommun

Aktivitet, rekreation och konst på ny mötesplats i Björna

Dela

Fredag 17 juni invigs en ny generationsmötesplats i Björna som skapats i samarbete mellan Örnsköldsviks kommun, Coop Björna och i dialog med boende på orten. I samband med detta avtäcks även en offentlig gestaltning som beställts till platsen. Media hälsas varmt välkomna.

Redskapen spänner från en studsande kanin för de minsta till utegym och bänkbord för de lite äldre generationerna.
Redskapen spänner från en studsande kanin för de minsta till utegym och bänkbord för de lite äldre generationerna.

Fredag 17 juni invigs en ny generationsmötesplats i Björna. Namnet på mötesplatsen kommer att presenteras under invigningen.

Projektet med att ta fram den nya parken och dess innehåll har drivits av kommunen i samarbete med Coop Nord och där barn, unga och föreningslivet på orten bidragit med sina idéer till att utforma innehållet i parken.

Generationsmötesplatsen ligger intill nya Coop i Björna och består av en nybyggd park med många träd och buskar samt lekutrustning, utegym, bänkar, grillplats, en liten scen och bmx-bana.

Den nya mötesplatsen inramas av en konstportal, skapad av konstnären Anna Renström från Nordingrå. Portalen ”Tidens gång” är en gestaltning av natursten och glaslaminat där färgskalan kan upplevas olika beroende hur ljuset skiftar. Verket som kopplar till platsens historia ges ytterligare betydelse genom en poetisk text av konstnären:

”Solens uppgång och nedgång i Björna. Årstidernas rytm, med vintrarnas korta dagar och somrarnas långa. Man pratar om livet förr, då årstidernas växlingar styrde livet. Då människan levde nära naturen. Med sina renar, med sina kor och hästar. Nu händer något med markerna omkring oss. Tjälen går inte så djupt, regnet öser ner, solen hettar. Renen kommer inte genom isskorpan som täcker lavarna och snön som förr bar hästens tunga timmerlass bär inte längre skotern. Det finns en sorg över det som håller på att försvinna, men en förtröstan i det vackra i tillvaron som ändå finns omkring oss.”

Media hälsas välkomna till invigning av generationsmötesplatsen, fredag 17 juni.

Program
14:30 Start med musik och mingel, konferencier Robin Hörnqvist.

15:00 Tal av Per Nylén-kommunstyrelsens ordförande, Magnus Haglund-kommundirektör, Henrik Skytteberg-vd Coop Nord. Utdelning av pris till namntävlingens vinnare.

15:30 Avtäckning konstverket ”Tidens gång”. Nina Tenskog, konstintendent och Anna Renström, konstnär.

15:45 liten BMX-tävling.

16:00 Avslutning.

Plats: Bredvid Coop, Järnvägsgatan 3, Björna.

Nyckelord

Kontakter

Anna-Sofia Malmström, stadsträdgårdsmästare, 0660 - 886 96.
Camilla Larsson, demokratisamordnare, 0660 - 886 45.
Nina Tenskog, konstintendent, Örnsköldsviks museum och konsthall 0660 - 886 08.

Bilder

Redskapen spänner från en studsande kanin för de minsta till utegym och bänkbord för de lite äldre generationerna.
Redskapen spänner från en studsande kanin för de minsta till utegym och bänkbord för de lite äldre generationerna.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum