Saco

Aktivt pensionssparande tryggar framtiden

Dela

Din framtida pension påverkas av dina livsval, men också av om du blir arbetslös, sjukskriven eller föräldraledig. Saco rekommenderar alla akademiker att öppna sitt orangea kuvert och göra medvetna val. Det kommer att löna sig i framtiden.

Mimmi Rönnqvist är ordförande i Saco studentråd. Hon känner en stor oro över sin framtida pension.

- Den känns långt bort i livet och tyvärr väljer ungdomar att prioritera andra saker så som en egen bostad, vilket är förståeligt, säger Mimmi Rönnqvist, ordförande Saco studentråd.

Tillsammans med KPA och Alecta driver Sacos studentråd pensionspizzan - en kampanj för att illustrera det svenska pensionssystemet.

- Tanken är att illustrera för ungdomar hur deras framtida pension kan komma att se ut i olika steg för att de ska få en bättre uppfattning, säger Mimmi Rönnqvist, ordförande Sacos studentråd.

Annika Creutzer är nationalekonom och ledamot i pensionsmyndighetens styrelse. Hon har lång erfarenhet av att jobba med pensionsfrågor och har förberett sig för ett liv efter karriären.

- Jag har aktivt följt min pensionsutveckling och gjort medvetna val. Därför kommer jag att få en bra avkastning och känner mig inte orolig inför framtiden, säger Annika Creutzer, nationalekonom.

Mattias Munter är pensionsekonom på Skandia och han har många år kvar innan han ska bli pensionär. Mattias poängterar att det aldrig är försent att engagera sig i sin framtida pension.

- Livet är oförutsägbart och med det sagt kan allt hända. Därför ska man fatta beslut som just nu är det bästa för dig och din framtida pension, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Allt fler akademiker tar sin examen vid trettio års ålder. Det är jämfört med andra länder relativt sent och kan få stora konsekvenser för den framtida pensionen.

- Det är oroande att studenterna stannar så pass länge på högskolan och att många utbildningar har förlängts utan att inbringa mer kunskap, säger Annika Creutzer, nationalekonom.

Mattias Munter anser att det förutom ett aktivt pensionssparande är viktigt att man har ett långsiktigt sparande för oförutsägbara utgifter och till bostad. Det skapar en trygghet.

- Ju tidigare du kommer igång med ditt sparande, desto bättre. Ditt sparande ökar i värde på lång sikt, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Programledare för Sacopodden är Gina Bayoumi och vill du veta mer om vad gästerna pratar om kan du klicka på "Sacopodden" under länkar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Saco
Saco
Lilla Nygatan 14
Stockholm

08-613 48 00https://www.saco.se/

Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig. 

Följ Saco

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Saco

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum