Uppsala kommun

Aktivt sommarlov på hemmaplan för Uppsalas barn och unga

Dela

I sommar arrangeras många roliga lovaktiviteter för barn och unga i Uppsala kommun. Bland annat erbjuds öppen basket, levande rollspel, teaterkurser och olika former av läger. Genom en satsning från kulturnämnden är aktiviteterna avgiftsfria.

Sommaren står för dörren och i Uppsala arrangeras en rad smittsäkra och avgiftsfria aktiviteter för barn och unga.
Sommaren står för dörren och i Uppsala arrangeras en rad smittsäkra och avgiftsfria aktiviteter för barn och unga.

Sommarlovet 2021 blir liksom förra året annorlunda för Uppsalas barn och unga. Fler barn stannar hemma i Uppsala under sommaren, men det finns en hel del att göra på hemmaplan. Aktiviteterna är avgiftsfria och ofta ingår lunch och mellanmål.

Genom ett coronastöd från staten på 5,4 miljoner kommer det också att arrangeras många fler aktiviteter.

- Alla barn ska kunna göra roliga saker på sitt sommarlov. Det är väldigt glädjande att vi fått extra pengar från regeringen vid sidan av kulturnämndens tre miljoner. Det har gjort att vi kunnat ge bidrag till så gott som alla föreningar som vill arrangera aktiviteter, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

IFK Uppsala vill skapa aktiv fritid

IFK Uppsala är en av arrangörerna, de anordnar ett avgiftsfritt dagläger ”Sommarfotboll” på Österängens IP under fyra veckor i juli. 60 barn per vecka i åldern 7 till 14 år kommer att få spela fotboll, leka lekar, använda hoppgropar och löparbanor.

Föreningen vill genom sitt dagläger vara delaktiga i att skapa en aktiv fritid med fysisk aktivitet för barn och unga i nordöstra stadsdelarna.

- Alla barn ska ha ett roligt och rörelserikt sommarlov tillsammans med kloka vuxna och kompisar. Det här är också ett sätt att få fler barn att idrotta, hitta sin förening och kunna fortsätta vara aktiva när skolan börjar igen. Under pandemin har många inte kunnat träna som innan, så i år är den här satsningen extra viktig, säger Maria Patel (S), idrott- och fritidsnämndens ordförande.

Rädda Barnen och Aktiv ungdom samarbetar

I Gottsunda och Sävja arrangerar Aktiv ungdom tillsammans med Rädda Barnen ett stort dagläger kallat "Sommarkul". I sommar är lägret coronaanpassat så att cirka 200 barn kan delta under sex veckor. 

Under lägret får deltagarna pröva på en mängd olika aktiviteter i samverkan med andra föreningar. Syftet är att ge barnen en meningsfull fritid och intressera dem för föreningsverksamhet.

- Vi ser att behovet är stort och vill vara med och bidra till en gynnsam fritid säger Lovisa Orsberg, verksamhetsansvarig på Aktiv ungdom.

Samarbete med Region Uppsala

Inför sommaren har Uppsala kommun haft informationsträff med smittskyddsenheten på Region Uppsala för att alla föreningar och verksamheter ska bli uppdaterade på gällande råd.

Arrangörerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för aktiviteter och evenemang. 

Alla lovaktiviteter publiceras på kommunens hemsida med aktiviteter för barn och unga, www.kubikuppsala.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sommaren står för dörren och i Uppsala arrangeras en rad smittsäkra och avgiftsfria aktiviteter för barn och unga.
Sommaren står för dörren och i Uppsala arrangeras en rad smittsäkra och avgiftsfria aktiviteter för barn och unga.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum