Kommerskollegium

Aktuell handelsstatistik visar fortsatt svagare flöden än normalt

Dela

Hur påverkar coronapandemin Sveriges utrikeshandel? Kommerskollegium publicerar nu uppdaterad statistik över handeln med varor och tjänster och transporterna till och från Sverige.

Containrar på tåg i kvällssol
Containrar på tåg i kvällssol

– Vi ser en ihållande svag utveckling för varuhandeln med länder utanför EU, särskilt på importsidan men även för exporten. Handelsvolymerna är fortfarande svaga i jämförelse med samma period föregående år. Däremot så ser vi en positiv utveckling för läkemedel och skyddsutrustning både på import- och exportsidan, säger Hannes Jägerstedt, ekonomisk analytiker på Kommerskollegium.

– För personbilstrafiken över Öresundsbron är trafikflödena fortfarande klart under normala nivåer. Dock syns en ihållande stegvis återhämtning från bottennoteringen under vecka 15.

Tjänstehandeln
– För tjänstehandeln har vi än så länge enbart data till och med maj, på grund ut av en eftersläpning i rapporteringen. Här har vi å andra sidan tillgång till flöden för både länder inom och utanför EU. Båda visar ett liknande mönster – tjänsteexporten fortsätter att falla i årstakt medan tjänsteimporten ligger på förhållandevis normala nivåer. Därmed uppvisar tjänstehandeln ett motsatt mönster jämfört med varuhandelsutvecklingen där det är importen som drabbats hårdast.

Kommerskollegiums sammanställning bygger på en rad källor och omfattar bland annat statistik för varuhandel med länder utanför EU fram till mitten av juli.

Mer information
Kommerskollegiums information om handeln och corona

Statistiksammanställning

Frågor besvaras av:

Hannes Jägerstedt
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se
08-690 48 69

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Containrar på tåg i kvällssol
Containrar på tåg i kvällssol
Ladda ned bild

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)https://www.kommerskollegium.se

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Kommerskollegium arbetar för frihandel och klara spelregler.

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum