Linköpings kommun

Aktuell lägesbild med anledning av coronaviruset 2020-04-20

Dela

Linköpings kommun kommer veckovis publicera en övergripande lägesbild med anledning av den pågående pandemin. Det är ett svar på Linköpingsbornas ökade efterfrågan på aktuell information.

– En sådan här situation har ingen av oss varit med om tidigare och kan väcka många känslor och en stor oro. Vi som kommun vill vara så öppna och transparenta som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Lägesbilden går att hitta på linkoping.se med start måndag 20 april.

Övergripande lägesbild från Linköpings kommun

• Det generella läget inom kommunens förvaltningar är stabilt. Verksamheterna påverkas dock av personal- och materialbortfall.

• Den begränsade tillgången till skyddsutrustning är en prioriterad fråga att lösa. Materialförsörjningen var inför helgen vecka 16 säkrad. Leveranser av munskydd och förkläden inkom under torsdagen och fredagen.

• Social-och omsorgsförvaltningens verksamheter inom äldreomsorgen är ansträngd med anledning av smittspridningen. 14 av 56 äldreboenden i kommunen har konstaterad smitta.

• Totalt antal smittade i omsorgsverksamheten är 43 brukare. 

• Belastningen på utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningens verksamheter varierar, men är överlag under kontroll. Gymnasie- och vuxenutbildningen arbetar enligt plan med distans- och fjärrundervisning.

Pågående insatser och nya beslut

• Läget i kommunens äldreboenden uppdateras varje vardag. Redovisningen omfattar antalet äldreboenden med verifierad covid-19 samt brukare som har eller har haft verifierad covid-19. Ta del av statistiken:
https://www.linkoping.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/krisorganisation/information-om-coronaviruset/aktuellt-lage-inom-aldreboenden/

• Den 15 april höll Linköpings kommun pressträff med anledning av coronaviruset. Se pressträffen i sin helhet:
https://www.linkoping.se/nyheter/nyheter/live-kommunen-haller-presstraff-klockan-14.00/

• Biblioteken satsar på nytt arbetssätt för digital tillgänglighet och uppsökande verksamhet. Läs nyheten:
https://www.linkoping.se/nyheter/nyheter/de-tar-bibblan-hem-till-dig/

• Kommunen har utökat telefontiderna för akut hjälp till äldre samt för anhörigcenter, som är en kontaktpunkt för anhöriga. Mer information om akut hjälp för äldre: 
https://www.linkoping.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/krisorganisation/information-om-coronaviruset/vard-och-omsorg-i-samband-med-coronaviruset/
Mer information om anhörigcenter:
https://www.linkoping.se/leanlink/radstod/socialtstod/anhorigcenter/

• Kommunens upprättade rekryteringscenter har fått stort gehör på kort tid med över 450 ansökningar. Gör en insats – arbeta extra som timvikarie:
https://www.linkoping.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/krisorganisation/information-om-coronaviruset/gor-en-insats--arbeta-extra-som-timvikarie/

Länkar

Aktuellt läge inom äldreomsorgen:
https://www.linkoping.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/krisorganisation/information-om-coronaviruset/aktuellt-lage-inom-aldreboenden/

Samlad information om covid-19 på linkoping.se:
https://www.linkoping.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/krisorganisation/information-om-coronaviruset/

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Polisen och Försäkringskassan ansluter sig till kommunens arbetsgrupp mot bidragsbrott4.5.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år utbetalas stora bidragsbelopp till personer som inte har rätt till ekonomisk hjälp. Dessa allvarliga brott innebär enorma kostnader för samhället och måste på alla sätt stävjas. Allians för Linköping har därför inlett ett operativt samarbete mellan Linköpings kommun och aktörer inom bostadssektorn, ett samarbete som nu utökas med Polismyndigheten och Försäkringskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum