Linköpings kommun

Aktuell lägesbild med anledning av coronaviruset 2020-04-27

Dela

Lägesbild inför vecka 18: Det generella läget inom Linköpings kommun är stabilt och tillgången på skyddsutrustning något förbättrad.

– I dag har vi skyddsutrustning till alla verifierade fall av covid-19, samt till de misstänkta fall kommunen har kännedom om. Vi har en tät dialog med Länsstyrelsen om de behov som finns i kommunens verksamheter. Det finns en tydlig struktur om hur alla länets offentliga aktörer ska hantera skyddsutrustningsfrågan, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör på Linköpings kommun.

Övergripande lägesbild från Linköpings kommun

 • Det generella läget inom kommunen är stabilt men det finns en måttlig påverkan främst på grund av fortsatt personalbortfall och att tillgängliga resurser är ansträngda.
 • Materialtillgången har förbättrats men har påverkan på verksamheten. För tillfället finns tillgång på alla skyddsutrustningar men lagersaldot är inte långsiktigt tillfredsställande.
 • Social- och omsorgsförvaltningens verksamheter har ett fortsatt ansträngt läge när det gäller bemanning på grund av personalbortfall, men det har skett en viss stabilisering.
 • Det är en fortsatt måttlig påverkan på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.
 • Läget i kommunens vård- och omsorgsverksamheter uppdateras varje vardag. Redovisningen omfattar antalet verksamheter med verifierad covid-19, även nedbrutet på antalet äldreboenden, samt antalet brukare som har eller har haft verifierad covid-19. Ta del av statistiken:

Aktuellt läge inom vård- och omsorgsverksamheter

Pågående insatser och nya beslut

 • Linköpings kommunfullmäktige har antagit en reviderad sammanträdesplan för 2020 på grund av coronapandemin. Kommunfullmäktige kommer att sammanträda totalt tio gånger under året, istället för elva gånger, då sammanträdet den 26 maj ställs in.
  Linköpings kommun har tagit beslut om att samtliga nämndsammanträden inte kommer att vara offentliga en tid framöver för att minska risken för smittspridning. Hur länge det gäller är olika från nämnd till nämnd. Handlingar till tidigare offentliga nämnder går att ta del av på sammanträdesportalen.
  Sammanträdesportalen
 • Sedan slutet av mars har inspektörer på Miljökontoret fokuserat på tillsyn av restauranger och caféer så att risken för smittspridning minimeras.
  Intensiv kontroll av att avstånd hålls
 • Deltagare i daglig verksamhet och öppna verksamheter ska erhålla habiliteringsersättning och stimulansersättning för planerad tid även om de inte deltar i verksamheten.
  Samlad information om coronaviruset till utförare inom vård, stöd och omsorg
 • Arbetsmiljöverket förbjuder att minderåriga arbetar i miljöer där det finns risk för kontakt med coronaviruset vilket innebär nya förutsättningar för feriearbetarna under sommaren.
  Kommunens feriearbetare påverkas av coronaviruset
 • Den 21 april tog Linköpings kommun beslutet att det traditionsenliga studentfirandet inte blir av i år utan anpassas till coronapandemin.
  Inget traditionsenligt studentfirande
 • För att möta behovet av mer information och vuxennärvaro i olika områden har Linköpings kommun öppnat fyra nya kontaktpunkter.
  Kommunen stärker närvaron för att minska social oro
 • En del medarbetare i Linköpings kommun har tillfälligt bytt tjänst för att stärka upp på andra platser där det behövs.
 • Personal byter jobb under krisen

Läs mer om Linköpings kommuns arbete med coronaviruset:

Samlad information om covid-19 på linkoping.se

 

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum