Linköpings kommun

Aktuell lägesbild med anledning av coronaviruset 2020-05-13

Dela

Lägesbild vecka 20: Det generella läget inom Linköpings kommun är fortsatt stabilt och tillgången på skyddsutrustning något förbättrad.

– Den här krisen är långt ifrån över. Alla Linköpingsbor måste hjälpas åt att hålla i och hålla ut. Att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därmed fortsätta att göra uppoffringar och avstå sociala aktiviteter, resor och inte minst umgänge med våra äldre anhöriga och vänner. Genom att hjälpas åt tar vi Linköping igenom krisen på bästa sätt och kan återgå till det liv som de flesta av oss längtar till så snart som möjligt, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande Linköpings kommun.


Övergripande lägesbild från Linköpings kommun

 • Det generella läget inom förvaltningarna är stabilt men det finns en påverkan främst på grund av fortsatt personalbortfall och att tillgängliga resurser är ansträngda.
 • Social- och omsorgsförvaltningen anger en fortsatt påverkan. En stabilisering har skett avseende bemanning och tillgången på skyddsutrustning.
 • Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen anger fortsatt måttlig påverkan.
 • Läget i kommunens vård- och omsorgsverksamheter uppdateras varje vardag. Redovisningen omfattar antalet verksamheter med verifierad covid-19, även nedbrutet på antalet äldreboenden, samt antalet brukare som har eller har haft verifierad covid-19. Ta del av statistiken:
  Aktuellt läge inom vård- och omsorgsverksamheter

Pågående insatser och nya beslut

 • Hemtjänsttagare i Linköping kommer att kunna låna surfplattor av kommunen under coronapandemin.
  Surfplattor ska hjälpa äldre att bryta social isolering
 • Den här veckan, vecka 20, är det nationella krisberedskapsveckan. Coronakrisen har satt fokus på vikten av en god beredskap och att människors vilja att hjälpa till är stor när en kris uppstår.
  Årets krisberedskapsvecka blir digital
 • Med anledning av nya riktlinjer från SKR och Arbetsmiljöverket kan inte ungdomar under 18 år tas emot som feriearbetare inom förskolan i sommar.
  Feriearbetare inom förskola påverkas av coronaviruset
 • Kommunen ger butiksägare möjlighet att söka tillstånd för att utöka sin butik med ett bord utanför. Det kan vara ett sätt att motverka smittspridning.
  Försäljning utanför butik blir möjlig
 • Linköpings kommun anordnade direktsänd frågestund om covid-19 för Linköpingsborna.
  Många frågor till kommunen om coronakrisen
 • Äldrenämnden har beslutat att under pågående coronapandemi ges Leanlink och övriga utförare möjlighet att använda trygghetskamera som ett arbetsverktyg för digital tillsyn inom äldreomsorgens särskilda boenden. Beslutet gäller till och med den 30 september 2020.

Samlad information om covid-19 på linkoping.se

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Linköpingslyftet ska stärka omsorgen24.9.2020 15:00:00 CESTPressmeddelande

Äldreomsorgen står inför utmaningen att möta mer varierande och komplicerad vård och omsorg samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna är begränsade och resurserna minskar. Denna trend ställer stora krav på att rätt kompetens utför rätt insatser för att säkra kvaliteten och patientsäkerheten. Staten har gått ut med satsningen ”Äldreomsorgslyftet” där timanställd personal erbjuds vidareutbildning till vårdbiträde eller undersköterska under arbetstid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum