Plan International Sverige

Akut hungerkris slår hårt mot Zimbabwe och Moçambique

Dela

Coronapandemin förvärrar hungerkrisen för miljontals människor i Zimbabwe och Moçambique som nu är i akut behov av humanitärt stöd, varnar barnrättsorganisationen Plan International.

Kvinnor som tar emot kontantstöd i Tsholotsho-distriktet i Zimbabwe
Kvinnor som tar emot kontantstöd i Tsholotsho-distriktet i Zimbabwe

– I södra Afrika har kriserna avlöst varandra. Cykloner, översvämningar, torka och nu en pandemi. Barn och familjer får inte en chans att återhämta sig. Den här pandemin kommer att förvärra hungerkrisen, vilket får allvarliga konsekvenser för miljoner utsatta människor, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Enligt FN:s livsmedelsprogram, World Food Program, kan covid-19-pandemin fördubbla antalet människor som lider av akut hunger till 265 miljoner – om ingenting görs nu.

Zimbabwe och Moçambique är två av de länder i Södra Afrika som drabbats hårdast. Mer än 5,8 miljoner människor i Zimbabwe och 2 miljoner i Moçambique påverkas av bristen på mat, som beror på klimatförändringar samt politisk och ekonomisk instabilitet. Nu förvärras läget ytterligare på grund av effekterna av covid-19. Nedstängningar och begränsad rörelsefrihet har allvarligt påverkat familjers möjligheter att försörja sig liksom biståndsorganisationers och regeringars möjligheter att nå ut med mat och annat stöd till utsatta människor.

Flickor och kvinnor drabbas särskilt hårt i kriser. I både Moçambique och Zimbabwe utgör kvinnor en majoritet av arbetskraften inom jordbruket. Många kvinnor har förlorat sin grundinkomst och kan inte längre försörja sina familjer. Flickor och kvinnor löper därför stor risk att bli utnyttjade och utsättas för övergrepp när de kämpar för att överleva.

Risk att barnäktenskap ökar

Plan International varnar även för att risken ökar för att flickor utsätts för barnäktenskap när familjer är ekonomiskt pressade. Barnäktenskap leder ofta till ofrivilliga graviditeter, vilket hotar flickors  liv och hälsa allvarligt. 

Så här vittnar Maria, 14 år, i Moçambique:
– Det finns personer som råder unga flickor att gifta sig eftersom de inte tror att skolorna kommer öppna igen i år och att vi då ska bli en börda för våra familjer.

Plan International finns på plats och fokuserar på att ge ekonomiskt stöd i form av kontantutdelningar, så att de mest utsatta kan köpa mat och andra basvaror. Organisationen gör också insatser för att förebygga och agera på den ökade risken för våld mot flickor och kvinnor. Det kan handla om träning av lokala skyddskommittéer för att öka medvetenheten om övergrepp samt stödja system för rapportering och uppföljning av våld. 

För mer information och intervjuer, kontakta Sofia Klemming Nordenskiöld. pressansvarig: 
sofia.nordenskiold@plansverige.org. Tel: 0768-60 55 60

Nyckelord

Kontakter

Sofia Klemming Nordenskiöld
Pressansvarig

Bilder

Kvinnor som tar emot kontantstöd i Tsholotsho-distriktet i Zimbabwe
Kvinnor som tar emot kontantstöd i Tsholotsho-distriktet i Zimbabwe
Ladda ned bild

Om

Plan International Sverige
Plan International Sverige
Box 92150
120 08 Stockholm

08-58 77 55 00https://plansverige.org/

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

Ny internationell studie: Mer än varannan flicka trakasseras på nätet5.10.2020 05:32:00 CESTPressmeddelande

Över hälften av flickor och unga kvinnor har utsatts för hot och hat på nätet – och var femte flicka har slutat med eller minskat sin användning av sociala medier efter att ha utsatts för kränkningar. Det visar en ny studie av barnrättsorganisationen Plan International. I ett öppet brev kräver nu flickor och unga kvinnor över hela världen att Facebook, Instagram, TikTok och Twitter agerar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum