ManpowerGroup

​Akut kompetensbrist både i Sverige och globalt

Dela

Att många arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens är ett välkänt problem. Nu visar ManpowerGroups återkommande globala undersökning att hela 40 procent av arbetsgivarna världen över uppger att de inte har tillgång till rätt kompetens - den högsta siffran sedan 2007. För Sveriges del är siffran 36 procent och det är främst säljare, utbildade hantverkare och olika typer av tekniker det råder brist på runt om i landet. Även lärare har seglat upp som ett bristyrke i Sverige.

Som skäl till att de inte hittar rätt kompetens uppger var tredje svensk arbetsgivare att medarbetare och kandidater saknar relevant erfarenhet, tätt följt av det faktum att det inte finns personer med rätt fackkunskaper. Orimligt höga lönekrav är däremot inga problem för de svenska arbetsgivarna; endast fem procent som uppger det som skäl till att de inte kan fylla kompetensluckorna.

-Nu gäller det för företagen att vidareutbilda och utveckla medarbetare i betydligt större utsträckning och mer systematiskt än tidigare, vilket tre av fyra svenska arbetsgivare nu gör enligt årets undersökning. Vi som vill hitta nya medarbetare behöver också ifrågasätta våra invanda föreställningar om vem som platsar och jobba mer innovativt med rekrytering, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup i Sverige.

Av de svenska arbetsgivarna uppger alltså 75 procent att de jobbar med att erbjuda fortbildning och annan typ av utveckling för att möta kompetensbristen, men samtidigt säger 41 procent att de måste rekrytera externt för att möta behoven. Bara 13 procent menar att de har lönehöjningar som strategi medan 11 procent adderar andra typer av medarbetar-förmåner för att komma tillrätta med problemen.

De största bristyrkena i Sverige 2016:

  1. Säljare
  2. Utbildade hantverkare
  3. Tekniker
  4. Finans- och redovisningspersonal
  5. Chaufförer
  6. IT-personal
  7. Ingenjörer
  8. Hotell- och restaurangpersonal
  9. Mellanchefer
  10. Lärare

En internationell utblick visar att utbildade hantverkare toppar bristyrkeslistan globalt för femte året i rad. På andra plats kommer säljare. Ingenjörer är ett internationellt bristyrke och finns även med på den svenska tio-i-topp-listan.

I Asien har nästan hälften av arbetsgivarna problem med kompetensbrist och IT-personal har seglat upp som det största bristyrket i regionen. Minst bekymmer med att hitta kompetens där har man i Kina där endast 10 procent uppger problem, till skillnad från var fjärde arbetsgivare för bara ett år sedan. I Nord- och Sydamerika råder fortsatt stor brist på utbildade hantverkare och där är det Argentina som rapporterar de största kompetensproblemen.

Mer om svenska resultat finns på manpowergroup.se

Internationella resultat finner du på: http://www.manpowergroup.com/talent-shortage-2016

För mer information kontakta:

Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, tel. 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se

Kontakter

Bilder

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på drygt 50 orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige. 

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Byggbranschen levererar ny rekordprognos för höstens arbetsmarknad17.9.2018 08:45Pressmeddelande

Arbetsgivare i byggbranschen förväntar sig en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +13 procent, Det är en knapp ökning från föregående kvartals prognos, som då var den starkaste jobbprognosen branschen sett på sex år. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos Q4: Ökad sysselsättning i hotell- och restaurangbranschen under hösten17.9.2018 08:38Pressmeddelande

Arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +14 procent, en ökning jämfört med motsvarande period förra året då prognosen låg på +8 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum