Sida

Akuta stöd på 375 miljoner till drabbade av ökande matbrist och konflikter

Dela
Världens matbrist ökar när nederbörden minskar och skördar slår fel. Effekter av Covid-19-pandemin, stigande matpriser och svårigheter att importera mat under Ukrainakriget försvårar tillgången till mat för människor som lever i fattigdom. I dag har 193 miljoner människor inte tillräckligt att äta, vilket är 40 miljoner fler än året innan. Nu beslutar biståndsmyndigheten Sida om ytterligare 375 miljoner kronor i humanitärt stöd till drabbade människor i 14 länder.

– I krissituationer är det nästan alltid barnen som drabbas värst. Det är särskilt allvarligt när små barn drabbas av undernäring. Det kan bli riktigt allvarligt och många barn riskerar att inte överleva. Att se till att barn får tillgång till mat, rent vatten och hälsovård är enormt viktigt, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära stöd.

Den akuta matsituationen i världen fortsätter att öka i omfattning, och i dag befinner sig 193 miljoner människor i 53 länder i en allvarlig matkris.

– I dag lever ungefär 880 000 människor i svältliknande tillstånd, och ytterligare 49 miljoner människor riskerar att hamna där om inte akuta åtgärder sätts in omedelbart, säger Jakob Wernerman.

De människor som just nu lider av den allra allvarligaste graden av matbrist finns i Etiopien, Nigeria, Sydsudan, Jemen och nu också i Somalia och Afghanistan.

Anledningen till att matbristen eskalerar så kraftigt beror på konflikt och klimatförändringar, där skördarna blir mindre på grund av att det inte regnar i tillräcklig omfattning för att odla mat. Pandemin har ytterligare påverkat situationen negativt liksom de ökade matpriserna.

Hälften av barnen under 5 år riskerar undernäring

Den humanitära situationen är särskilt allvarlig i Somalia och har kraftigt försämrats sedan i slutet av 2021. Den pågående situationen påminner om kriserna 2011 på Afrikas Horn då 260 000 människor dog av svält, och krisen 2017 som kunde bromsas med hjälp av bland annat stöd från Sida.

Efter tre regnperioder utan tillräckligt med regn, är nu omkring 80 procent av landet drabbat av extrem torka. Somalia riskerar att drabbas av en fjärde dålig regnperiod, vilket skulle få förödande humanitära konsekvenser. Nästan 800 0000 människor har lämnat sina hem på grund av torkan. 7,1 miljoner människor är redan drabbade av extrem torka och i vissa delar av landet finns det risk för en svältkatastrof.

– Vi vill undvika en ny svältkatastrof i Somalia som den 2011. Om inte det internationella samfundet fortsätter ge och dessutom ökar stödet i landet kommer 7,1 miljoner människor drabbas. I dagsläget befinner sig redan mer än 200 000 människor i svältliknande tillstånd vilket snabbt kan öka, säger Jakob Wernerman.

FN:s barnfond Unicef varnar för att 1,4 miljoner barn i Somalia, nästan hälften av barnen under fem år, förväntas vara akut undernärda i slutet av 2022 och nästan 330 000 barn allvarligt undernärda.

I början av året beslutade Sida om 3,2 miljarder kronor till 29 humanitära kriser, och nu fördelas ytterligare 375 miljoner i stöd till följd av den förvärrade situationen i världen.

Förvärrade kriser i 14 länder

De 14 kriserna berör Afghanistan (40 milj), Burkina Faso (15 milj), Kamerun (15 milj), Tchad (15 milj), Etiopien (30 milj), Mali (25 milj), Myanmar (30 milj), Niger (15 milj), Nigeria (30 milj), Somalia (20 milj), Sydsudan (30 milj), Sudan (40 milj), Syrien (30 milj), och Jemen (40 milj).

Sida ger stöd till samarbetsorganisation som tryggar livsmedelsförsörjning, med särskilt fokus på barn som lider av undernäring, och ger stöd som inkluderar hälsa, vatten, sanitet och hygien.

Stöden fördelas på organisationerna Action Against Hunger, Internationella Rödakorskommittén (ICRC), FN:s livsmedelsprogram (WFP), International Rescue Committee (IRC), Norska Flyktinghjälpen (NRC), FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och FN:s humanitära landfonder.

Sverige ger miljardstöd till rekordstora behov i humanitära kriser (pressmeddelande 6 april 2022
Sidas arbete i olika länder och regioner, långsiktigt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd
Långsiktigt stöd till länders utveckling respektive akut stöd vid nödsituationer

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

Fortsatt starkt stöd för svenskt bistånd27.12.2023 09:14:11 CET | Pressmeddelande

I en värld som präglas av krig och konflikt, och på hemmaplan av höjd ränta och ökade matpriser har inställningen till bistånd blivit mer positiv. Fler än tidigare år, anser att Sveriges bistånd är effektivt, samtidigt som förtroendet för att biståndet kan bidra till en bättre värld ökar. Det visar Sifos årliga attitydmätning av svenskt bistånd, som görs på uppdrag av Sida, Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye