Kungliga Operan

Alan Gilbert – ny hovkapellmästare

Dela

H.M. Konungen har utnämnt Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert till hovkapellmästare.

Alan Gilbert, Kungliga Operans musikchef. Foto: Kungliga Operan/Henrik Halvarsson
Alan Gilbert, Kungliga Operans musikchef. Foto: Kungliga Operan/Henrik Halvarsson

»Jag är djupt hedrad och tacksam över utnämningen till hovkapellmästare från Hans Majestät Konungen. Mitt musikaliska arbete i Sverige ligger mig varmt om hjärtat, och jag är så glad över att få ett sådant erkännande för den nära musikaliska och personliga koppling som jag har till Sveriges underbara musiker«, säger Alan Gilbert. 

Alan Gilbert är svensk och amerikansk medborgare och bor sedan många år med sin familj i Stockholm.  Alan Gilbert är musikchef vid Kungliga Operan sedan år 2021. Han har dessförinnan varit chefsdirigent vid Kungliga Filharmoniska orkestern samt musikchef för New York Philharmonic Orchestra. 

Hovkapellmästare är, likt hovsångerska och hovdansare, en hederstitel som H.M. Konungen delar ut på förslag från Kungliga Operan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alan Gilbert, Kungliga Operans musikchef. Foto: Kungliga Operan/Henrik Halvarsson
Alan Gilbert, Kungliga Operans musikchef. Foto: Kungliga Operan/Henrik Halvarsson
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Strandad utvald till Scenkonstbiennalen 20238.2.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Operan Strandad, som hade urpremiär på Kungliga Operan 2022, är utvald till årets Scenkonstbiennal på Dramaten i Stockholm 30 maj till 4 juni. Strandad är skapad av kompositören Karin Rehnqvist och librettisten Kerstin Perski och är en specialbeställning från Kungliga Operan. Vivianne Holmberg och Lena Willemark gjorde huvudrollerna som den dubbla karaktären Maria och Den Andra. Regissör var Natalie Ringler.

Premiär för Riptide och efterlängtad återkomst för Cacti och Minus 16 − tre moderna dansverk tar plats på Kungliga Operan6.2.2023 16:01:49 CET | Pressmeddelande

Det blir en helkväll med modern dans när Kungliga Baletten framför koreografier av Hlín Hjálmarsdóttir, Alexander Ekman och Ohad Naharin. Hjálmarsdóttirs Riptide, som skapades under pandemin och enbart har visats digitalt, får nu sin urpremiär på scenen. Kvällen inleds med Ekmans hyllade CACTI, som framfördes för minimal publik under pandemin, och avslutas med Ohad Naharins moderna klassiker Minus 16.

Brittenvår i Stockholm27.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den brittiske kompositören Benjamin Britten är välkänd i den klassiska världen men kanske lite mer av en doldis för operapubliken. Han beskrivs ofta som den klassiska musikens underbarn under 1900-talet. I vår kan stockholmarna uppleva Britten på både Folkoperan och Kungliga Operan. Först ut är Folkoperan med The Turn of the Screw och senare i vår har En midsommarnattsdröm premiär på Kungliga Operan, regisserad av Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.

Biljetter till Kungliga Operan för 250 kronor under hela jubileumsåret 2023.25.1.2023 14:35:55 CET | Pressmeddelande

Idag släpps 250-kronorsbiljetter för att uppmärksamma Kungliga Operans 250-årsjubileum. Biljetterna släpps kontinuerligt under året och kommer att finnas tillgängliga till ett begränsat antal platser på ett flertal av årets uppsättningar. 250-kronorsbiljetterna är tänkta för ny, vuxen publik som inte förut besökt Kungliga Operan, de tidigare rabatterna för unga och studenter finns kvar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum