Foodrunners

Alarmerande prisutveckling på 10 vanliga livsmedel

Dela

- Globala livsmedelspriser nådde sin högsta nivå någonsin i juli 2022 - Priserna på livsmedelsråvaror ökade med mer än 30% jämfört med föregående år - Rysslands invasion av Ukraina har bidragit till en bred post-pandemisk pristillväxt.

De globala råvarupriserna på livsmedel nådde en rekordhög nivå i Juli efter Rysslands invasion av Ukraina, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

Parallellt med den fortsatta humanitära krisen har konflikten destabiliserat Ukrainas ekonomi, där världsbanken förutspår en minskning av den ekonomiska produktionen med mer än 45 % år 2022 .

Ryssland och Ukraina står tillsammans för cirka 30 % av den globala veteexporten och cirka en femtedel av världens majs . Brist på dessa och andra råvaror har destabiliserat de globala leveranskedjorna och fått matpriserna att skjuta i höjden.

Utvecklingen i Sverige fortsätter att oroa konsumenter och har skapat en rörelse där priser och produkter jämförs på en nivå vi aldrig sett tidigare i vår app säger Michael Kärrberg, VD på matprisjämförelseföretaget Foodrunners.

- Vi har valt att bevaka och studera ett 1000-tal av våra totalt knappt 300 000 varor vi följer på veckobasis och följande 10 varor exemplifierar prisutvecklingen 2022 tydligt berättar Michael:

  • Arla Mellanmjök 1,5%. +16,2%
  • Bregott normalsaltat  +25,9%
  • Barilla Penne Rigate  +6,9%
  • Arvid Nordquist Gran Dia  +21,6%
  • Lönneberga Kokt Skinka  +5,6%
  • Guldfågeln Chicken Nuggets  +14,7%
  • Kalles Kaviar Original  +11,1%
  • Pågen Lingongrova  +7,1%
  • Valio Vaniljyoghurt Original  +9,5%
  • Keso Cottage Cheese naturell  +19,4%

- Det är svårt för oss att finna segment i marknaden idag som inte har en prisutveckling på långt över 5% under 2022. Det finns undantag, hygienprodukter är ett exempel men generellt är trenden tråkig för svenska konsumenter.

- Michael Kärrberg berättar att "vi är helt övertygade om att det vi gör på Foodrunners är framtiden. Våra konkurrenter fokuserar på att visualisera veckovisa rabatter och erbjudanden för konsumenten vilket i sak inte är något dåligt, det gör Foodrunners rabattbevakning också, men det är inte där pengar sparas. Enskilda erbjudanden och rabatter från livsmedelsbranschen har alltid samma syfte precis som lojalitetsprogram. Du ska handla hos just dem varje gång, och du ska gärna handla mer än du tänkt dig". 

Avslutningsvis säger Michael "det är en förändring hos konsumenten som är oundviklig. Förändringen har redan börjat och fler och fler har insett att logotypen på påsen inte är det viktiga, det är varorna man tänkt sig att köpa som man vill betala så lite som möjligt för. Och då är rabatten på den enskilda varan ganska ointressant, det hjälper inte om du sparar 30kr på en nedsatt vara om resterande varor totalt sett kostar dig 80kr mer"

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Foodrunners
FoodrunnersFoodrunners uppdrag är att hjälpa konsumenter att hitta bättre produkter och priser i livsmedelshandeln. Varje månad hjälper vi tiotusentals konsumenter att dels hitta bättre och billigare varor och dels spara pengar genom att jämföra priser på dina inköp och erbjuda dig rätt pris på leveransalternativ.

Vår vision är att vara någon som du alltid kan lita på - oberoende och trovärdig - när man jämför livsmedelsvaror oavsett i butik eller online. Vi tycker det vi gör är jättespännande - e-handel växer kraftigt i svallvågorna av COVID-19 pandemin och vi vill fortsätta hjälpa shoppare att fatta klokare beslut oavsett handelsplats och kedja.

Följ Foodrunners

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Foodrunners

Hur påverkar skenande matpriser den svenska hälsan?1.9.2022 11:04:21 CEST | Pressmeddelande

Foodrunners initiala undersökning visar på signifikanta skillnader i kostnad mellan livsmedel med hög och låg energidensitet och mer och mindre hälsosamma drycker, oavsett hur kostnaden definieras (per 100g, per 1000 kalorier eller per portion). Undersökningen belyser behovet av en bättre förståelse för konsumentens uppfattning om matkostnader för att bättre kunna informera om praktiska kostrekommendationer och val mellan två utifrån sett likvärdiga produkter.

Köttbullens dag - Så mycket dyrare har vår svenska klassiker blivit 202223.8.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag firar vi i Sverige Köttbullens dag. Sverige har en egen traditionen av svenska köttbullar som svensk husmanskost och vi har globalt sett blivit väldigt starkt förknippad med den. I Sverige serverar vi köttbullar med exempelvis brunsås eller gräddsås och gärna kokt potatis. Lingonsylt eller rårörda lingon och pressgurka är för många ett måste. Köttbullen är också en basvara för många barnfamiljer, den serveras till spagetti eller makaroner. Köttbullen är helt enkelt starkt förknippad med Sverige och vi svenskar köper stora mängder köttbullar årligen.

Bensin är billigare men matvaror är det inte: Hur man sparar när matinflationen rusar22.8.2022 07:51:00 CEST | Pressmeddelande

För att känna av effekterna av inflationen behöver vi bara gå till livsmedelsbutiken. Även om den amerikanska inflationen totalt sett började avta förra månaden tillsammans med lägre bensinpriser i Sverige under sommaren, steg matkostnaderna med ytterligare 1% i juli, vilket ger en uppgång jämfört med föregående år på närmare 10%. Det amerikanska "ät-mat-hemma" indexet, ett mått på prisförändringar i livsmedelsbutiker, noterade den största ökningen på 12 månader i modern tid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum