Linköpings kommun

Äldrenämnden beslutar att placera ut hjärtstartare

Dela

Äldrenämnden har fattat beslut om att köpa in och placera ut hjärtstartare på kommunens servicehus och trygghetsboende. Bakgrunden till beslutet är en motion som kom in till kommunfullmäktige 2019.

– Min motivering till motionen är att utplacering av hjärtstartare ökar den upplevda tryggheten på servicehus och trygghetsboenden för såväl personal som för boende samt att de räddar liv, säger Fredrik Lundén (M) som skrev motionen.

Kommunfullmäktige gav år 2019 i uppdrag till berörda nämnder att utreda möjligheten att köpa in och placera ut hjärtstartare på kommunens servicehus och kommunala trygghetsboenden.

En hjärtstartare är ett verktyg som används inom hjärt- och lungräddning. Verktyget vägleder användaren genom talade instruktioner vilket underlättar användningen. I nuläget finns inga nationella riktlinjer eller vägledning kring hur kommuner ska förhålla sig till utplacering av hjärtstartare. Även om de nationella riktlinjerna inte är framtagna ännu har Svenska Läkarsällskapet tagit fram etiska riktlinjer kring hjärt- och lungräddning som bland annat nämner att personal inom kommunal hälso- och sjukvård ska utföra hjärt- och lungräddning vid hjärtstopp, så länge det inte finns ett dokumenterat ställningstagande till att det inte ska utföras. En hjärtstartare är en god hjälp vid hjärt- och lungräddningsarbetet, dels för den drabbade men också för personalen

– Jag är glad att vi nu utrustar våra servicehus och kommunala trygghetsboenden med hjärtstartare, det ökar tryggheten för de äldre och deras anhöriga men även för personalen. Tillgång till hjärtstartare räddar liv där varje minut vid hjärtstopp är avgörande mellan liv och död, säger Liselotte Fager (kd) äldrenämndens ordförande. 

I dagsläget finns hjärtstartare på flera kommunala arbetsplatser och nu kommer de även att finnas på servicehus och kommunala trygghetsboenden.

Det pågår ett arbete för att få fram länsövergripande riktlinjer för hjärt- och lungräddning och hjärtstartare.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum