Linköpings kommun

Äldrenämnden: Lyckad satsning på rätt till heltid

Dela

Linköping är en av få kommuner som erbjuder rätt till heltid inom äldreomsorgen. Nu visar en ny utvärdering att rätten till ökad sysselsättningsgrad gett positiva effekter för såväl äldre som för personal, tack vare bland annat ökad kontinuitet.

Mellan åren 2015 och 2017 har Linköpings kommun drivit ett projekt om rätt till önskad sysselsättningsgrad på Sandrinoparkens vårdboende. En utvärdering av projektet visar på flera positiva effekter.

– Jag är stolt över att Linköping som en av få kommuner erbjuder rätt till heltid för personalen. Det är en jämställdhetsfråga eftersom kvinnor i högre utsträckning jobbar deltid än män. Har personalen bra arbetsmiljö leder det i sin tur till bättre omsorg för de äldre, säger äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridson.

För de anställda har förändringen inneburit att de själva fått möjlighet att bestämma hur mycket de vill jobba, vilket har lett till ökad flexibilitet och mer delaktighet. Samtidigt ställs högre krav på schemaläggningen, eftersom det gäller att få till en balans mellan behov i verksamheten och personalens önskemål.

För de äldre har projektet inneburit en ökad kontinuitet. Dels tack vare att personalen arbetar längre pass och att det inte blir ständiga avbrott med personalbyte under dagen. Dessutom har man behövt ta in färre vikarier i verksamheten, vilket lett till att de äldre inte behöver möta så många olika vårdgivare i sin vardag.

Rätt till heltid ska nu erbjudas alla anställda inom äldreomsorgen i Linköpings kommun. Äldrenämnden har redan börjat införa rätt till önskad sysselsättning som krav i de verksamheter som är uppe för omprövning. Erfarenheterna från Sandinoparken kommer att ligga till grund för kommunens fortsatta arbete med rätt till heltid.

 

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum