Alecta

Alecta medgrundare till FN-stöttad investerarallians för klimatet

Dela

Tillsammans med ett antal större pensionsbolag och försäkringsföretag står Alecta bakom ett investerarinitiativ som lanserades i måndags i New York i samband med FNs klimatmöte – Net-Zero Asset Owner Alliance (AOA). Medlemmarnas gemensamma målsättning är investeringsportföljer som är klimatneutrala 2050, med tydliga milstolpar på vägen.

Omställning med målet netto-noll utsläpp

Medlemmarna i initiativet eftersträvar en tydlig omställning i sina investeringar, i linje med Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C över för-industriella temperaturer.

Målet om netto-noll utsläpp ligger visserligen flera decennier in i framtiden, men som långsiktiga investerare måste vi kunna hantera längre tidshorisonter – pensionsåtaganden sträcker sig ofta längre än så.

Medlemskapet innebär ett löfte om att se till de vetenskapliga rönen från IPCC, redovisa arbetet årligen och sätta delmål för varje femårsperiod, precis som Parisavtalet anger. Efter lanseringen kommer initiativet öppna för ytterligare medlemmar.

“Vi går med i Net-Zero Asset-Owners Alliance för att visa att vi menar allvar med att utveckla vår portfölj i linje med Parisavtalet och bidra till klimatomställningen. Vi kommer använda vår ägarröst för att påverka bolag att bli mer transparenta och ställa om, vi kommer att utforska nya investeringsmöjligheter som kombinerar god avkastning och positiv klimatpåverkan, och bidra till utvecklingen av verktyg och metoder för att integrera klimataspekter i investeringsanalysen. Det är vår övertygelse om att vi därigenom bidrar till våra mål om trygga och nöjda kunder samt god avkastning”, säger Magnus Billing, vd på Alecta.

Hur ska omställningen gå till?

Initiativet kommer att bygga vidare på medlemmarnas erfarenhet och deltagande i andra initiativ där Alecta deltar, såsom Climate Action 100+. Viktiga inslag är både medveten kapitalallokering till tillgångar som bidrar positivt till portföljens klimatbalans, liksom påverkan och dialog för att stötta omställning i bolag i investeringsportföljen.

Genom samarbetet med investerarna i AOA kan vi  ytterligare kraftsamla för att utveckla både metoder och verktyg för att följa portföljens utveckling i linje med Parisavtalet.

FN som samlande kraft

Det är finansdelen inom FNs miljöprogram (UNEPFI) som tillsammans med FN-initiativet Principer för ansvarsfulla investeringar (PRI) bjudit in till initiativet som samlar ett antal ledande investerare – däribland flera skandinaviska aktörer. Utöver den samlade expertisen inom FN har initiativet knutit Världsnaturfonden WWF och organisationen Mission 2020 till sig som rådgivare, båda organisationer som tar sin utgångspunkt i IPCCs klimatforskning.

Fakta:

FN-organisationer: UN Environmental Program Finance Initiative (UNEP FI), Principles for Responsible Investments (PRI)

Initiativtagande medlemmar: Allianz, Caisse de Dépôts, CDPQ, Folksam, Pension Danmark

Medgrundare: Alecta, AMF, CalPERS, Nordea Life & Pension, Storebrand, Swizz Re, Zurich

AUM (Assets under management): Samlade tillgångar om 23 000 miljarder svenska kronor

Läs mer: www.unepfi.org/net-zero-alliance

Nyckelord

Kontakter

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 76 16 43 959http://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 900 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,5 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum