Huddinge Kommun

Alejandro Leiva Wenger får årets Karin Boye-pris

Dela

Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye 2020 tilldelas dramatikern Alejandro Leiva Wenger.

Dramatikern Alejandro Leiva Wenger får Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye. Foto:Johan Gardfors
Dramatikern Alejandro Leiva Wenger får Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye. Foto:Johan Gardfors

Juryns motivering lyder: "Alejandro Leiva Wenger får oss att förstå språkets ofullkomlighet i berättelsen om våra innersta tankar, där fakta och minnen smälter samman till en ny verklighet.”

– Jag känner mig hedrad och mycket glad. Karin Boye var en stor poet och en framsynt och mångsidig författare som fortfarande talar rakt in i vår tid, säger Alejandro Leiva Wenger som är född 1976 och debuterade 2001 med den mycket uppmärksammade novellsamlingen ”Till vår ära”.

Utforskar minne och glömska

Alejandro Leiva Wenger är huvudsakligen verksam som dramatiker, med uppsättningar på bland annat Kulturhuset Stadsteatern, Folkteatern Göteborg, Unga Klara och Malmö Stadsteater.

De tre första pjäserna han skrev, "127" (2011), "Författarna" (2013) och "No Limit" (2015) finns samlade i boken ”Fakta” (2015, Albert Bonniers förlag).

Hans pjäser, inte sällan tragikomiska, undersöker ämnen som skrivandet, minne och glömska, inbillning och verklighet.

"Fint att dramatiken uppmärksammas just nu"

– Jag tycker att det är fint att dramatiken som litterär genre uppmärksammas, speciellt i en tid när teatrar i princip håller stängt. Boye skrev flera pjäser och längtade till teatern, en längtan som jag verkligen delar nu, säger Alejandro Leiva Wenger.

Hans senaste tre pjäsmanus väntar just nu på urpremiär – "Pappas födelsedag" (Kulturhuset Stadsteatern), "Borkmania" (Malmö Stadsteater) och "Arvet" (Riksteatern/Folkteatern Göteborg).

Texter som kommer leva länge

– Dramatiken som konstform arbetade Karin Boye med hela livet, även om väldigt lite av det hon skrev sattes upp. I allt det hon skrev, oavsett litterär genre, var språket, det sanna och rena tonfallet ett bärande element, skriver Karin Boye Sällskapet i en kommentar och fortsätter:

– Det är med glädje vi ser att priset år 2020 går till dramatikern Alejandro Leiva Wenger, vars pjäser visar hans djupa intresse för hur språket fungerar som kommunikatör mellan oss. Ett språk som kan vilseleda oss och få det sannolika att verka sant. Vi kan inte se hans pjäser just nu men vi kan läsa texterna, om och om igen, dom kommer att leva länge.

Prisutdelning sker den 3 juni 2021 på Fullersta Gård i Huddinge.

Om Karin Boyes litterära pris
Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye delas ut till författare som utkommit med verk i Karin Boyes anda inom de två föregående åren. Priset är ett samarbete mellan Huddinge kommun och Karin Boyes litterära sällskap. Det är 21:a gången priset delas ut och prissumman är på 25 000 kronor.

För mer information kontakta:
Nick Jones, verksamhetschef för konst och bibliotek, Huddinge kommun,
08–535 305 05, nick.jones@huddinge.se
Hanna Modigh, pressansvarig, Huddinge kommun, 08–535 301 71, hanna.modigh@huddinge.se

Bilder

Dramatikern Alejandro Leiva Wenger får Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye. Foto:Johan Gardfors
Dramatikern Alejandro Leiva Wenger får Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye. Foto:Johan Gardfors
Ladda ned bild

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 112 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum