Aleris

Aleris Sömnapné och Neurofysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset kapar väntetiden till sömnapné

Dela
Uppskattningsvis har cirka 500 000 svenskar sömnapné, men att få diagnos och start av behandling tar tid. Aleris Sömnapné och Neurofysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping har på bara 4 dagar med gemensamma resurser kapat väntetiden till behandlingsstart från 18 till 3 månader.
Natalie Dejbakhsh Klintenstedt, enhetschef på Aleris Sömnapné
Natalie Dejbakhsh Klintenstedt, enhetschef på Aleris Sömnapné

— Satsningen är en del av målsättningen om en köfri specialistsjukvård. Totalt handlar det om 210 sömnapnépatienter som fått hjälp att komma i gång med sin ordinerade CPAP-behandling, säger Natalie Dejbakhsh Klintenstedt, enhetschef på Aleris Sömnapné.

Allt fler patienter söker vård för sömnapné. Väntetiderna för behandling av sömnapné varierar kraftigt inom landet. För tillfället är väntetiden månader långa, i somliga regioner väntar patienter år. Med nya arbetssätt, inte minst med stöd av ny teknik och ökad samverkan har Aleris tidigare i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen kapat vårdköerna inom sömnapné, vilket nu prövats i Region Östergötland.

— Vi har arbetat dedikerat från start med att bryta ned processen i mindre delar och skapa en ny modern process som ger patienten möjlighet att vara delaktig i sin egen vård. Vi genomför behandlingsstart med information och förskrivning av CPAP och mask vid första besöket, säger Natalie Dejbakhsh Klintenstedt.

Verksamheten följer behandlingen genom att läsa av behandlingsdata på distans samt följa upp patient via telefon eller digitalt videomöte när så behövs.

— Patienten behöver alltså inte alltid ta sig till en fysisk vårdmottagning varje hjälp de behöver. Det har upplevts positivt för de som har längre att åka eller behöver ta ledigt en halv dag från arbete för ett kort fysiskt besök, säger Natalie Dejbakhsh Klintenstedt.

Uppdraget avser behandling och uppföljning av obstruktivt sömnapnésyndrom hos vuxna med behov av behandling med CPAP. Patienten är sedan tidigare utredda av Universitetssjukhuset för obstruktivt sömnapnésyndrom och bedömda som lämplig för behandling med CPAP. Aleris kallar digitalt patient till behandlingsstart från det att remiss inkommit.

Start av behandling och utlämning av utrustning genomförs samtidigt fysiskt på plats. Uppföljning sker därefter digitalt via frågeformulär från patient, distansmonitorering av CPAP-maskin samt återkoppling till patient digitalt genom bild i månad 1, 6 och 12 efter behandlingsstart.

Om sömnapné
Sömnapné innebär att du får korta, upprepade andningsuppehåll när du sover. Oftast beror det på att tungan faller bakåt i svalget och täpper till luftströmmen. Andningsuppehållen stör sömnen och du blir ofta trött på dagarna. Det finns effektiv hjälp att få som gör att du kan andas som vanligt när du sover.

Om Aleris Sömnapné
Mottagningen utreder och behandlar vuxna med obstruktivt sömnapnésyndrom (OSAS). För att göra en sömnapnéutredning behövs remiss. Även personer diagnostiserade med sömnapné som är under behandling och upplever problem med behandlingen (CPAP eller apnébettskena) kan vända sig till Aleris Sömnapné. Då behövs ingen remiss.

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

Natalie Dejbakhsh Klintenstedt, enhetschef på Aleris Sömnapné
Natalie Dejbakhsh Klintenstedt, enhetschef på Aleris Sömnapné
Ladda ned bild

Om

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Ny studie visar att kulturformuleringsintervju kan underlätta identifikation av depressionssymtom vid transkulturella bedömningar29.2.2024 10:15:22 CET | Nyheter

The Cultural Formulation Interview – eller Kulturformuleringsintervjun (KFI) som den kallas på svenska – är ett diagnostiskt verktyg för transkulturella psykiatriska bedömningar. Det vill säga psykiatriska bedömningar där vårdpersonalen har en annan kulturell bakgrund än patienten. KFI tar hänsyn till kulturella variationer i symtombilden av psykiska problem och hur problemen beskrivs, och syftet är att underlätta diagnosställandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye