Dramaten

Alexander Mørk-Eidem regisserar Roald Dahls Häxorna på Dramaten

Dela

För första gången i Sverige sätts Roald Dahls älskade barnskräckis Häxorna upp som teater. Rollen som den barnslukande storhäxan görs av Marie Richardson och för regi står Alexander Mørk-Eidem. Premiär på Dramatens lilla scen den 18 januari.

Marie Richardson, Uno Elger/Häxorna. Foto Therese Öhrvall.
Marie Richardson, Uno Elger/Häxorna. Foto Therese Öhrvall.

När den föräldralöse pojken flyttar in till sin mormor får han veta att häxor finns på riktigt.  De finns överallt och ser ut som vanliga kvinnor. Det kan vara en lärare eller en tant på bussen. Eller för all del hon som river biljetterna på teatern. Men häxorna går att känna igen. De har blått spott, peruk och har alltid handskar på sig. Nu smider de planer på att döda alla barn i hela världen och den lilla pojken måste rädda dem.

– Jag hoppas att alla som ser Häxorna får samma kittlande känsla som min lillebror fick när mamma läste boken för honom iförd gula diskhandskar. Han var livrädd, men ville ändå höra hur det gick så han satt kvar. Roald Dahls fantastiska, brutalt komiska och anarkistiska sagovärld är lika rolig för barn som vuxna, säger regissören Alexander Mørk-Eidem.

Uppsättningen bygger på Roald Dahls bok, med originaltitel The Witches , som utkom första gången 1984. Häxorna blev 1990 film med bland andra Anjelica Huston och svenska Mai Zetterling i rollerna.

Rollen som pojken alterneras mellan skådespelarna Uno Elger , Olle af Klercker och John Österlund.

Olle af Klercker går årskurs fem i Nacka Musikklasser. Han har tidigare medverkat i musikalerna Fun Home och Billy Elliot på Kulturhuset Stadsteatern. När han inte spelar LoL eller CS Go med sina kompisar eller gosar med sin katt Kylie spelar han fiol och tränar truppgymnastik. Helst äter Olle pannkakor innan föreställning. Han har aldrig varit rädd för häxor men börjar nu bli lite fundersam…

John Österlund går årskurs fem på Adolf Fredriks Musikklasser. Han har tidigare haft mindre roller på Kungliga Operan i Madame Butterfly och Medea . Under 2017 har John medverkat i Billy Elliot på Kulturhuset Stadsteatern. Under 2018 kommer han att synas i den nya filmen om Sune.

Uno Elger går årskurs sex på Lilla Akademien. Han har tidigare medverkat i Evita på Göta Lejon och Billy Elliot på Kulturhuset Stadsteatern och på Malmö Opera. När han inte spelar teater är det klarinett och fotboll (både IRL och FIFA på Playstation) som gäller.

Alexander Mørk-Eidem står bakom succéer som Djungelboken och De tre musketörerna på Kulturhuset Stadsteatern och har på Dramaten satt upp Rampfeber av Michael Frayn och Ivanov av Leo Tolstoj. På Dramaten har han under hösten varit aktuell med Swede Hollow av Ola Larsmo.

Marie Richardson Storhäxa
Danilo Bejarano Läkare/Riccolo/häxa/kock m.fl
Mia Benson Mormor
Emma Österlöf Bruno Jenkins
Johannes Bah Kuhnke Herr Jenkins/Köksmästare/häxa m.fl
Elin Klinga Häxa/Fru Jenkins m.fl
Karin Franz Körlof Häxa/ sjukskötare m.fl
Uno Elger Pojke
Olle af Klercker Pojke
John Österlund Pojke

Stefan Jernståhl Musiker 
Översättning Ragnar Strömberg
Dramatisering David Wood
Regi Alexander Mørk-Eidem
Scenografi Christian Friedländer
Peruk och mask Linda Hyllengren och Lena Bouic-Wrange
Kostym Jenny Ljungberg
Ljus Jim Rasmussen

Rekommenderas från 5 år. En produktion från Unga Dramaten.

Häxorna , premiär 18 januari 2018, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marie Richardson, Uno Elger/Häxorna. Foto Therese Öhrvall.
Marie Richardson, Uno Elger/Häxorna. Foto Therese Öhrvall.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum