Svenska Orienteringsförbundet

Alexandersson och Glebov vann O-Ringen

Dela

Tove Alexandersson och Ruslan Glebov heter årets totalvinnare i O-Ringen. Alexandersson tog sin femte etappseger på lika många dagar och vann med förkrossande 33 minuters marginal till tvåan Sara Hagström: ”En jättefin vecka för min del”, säger Alexandersson.

I dag avslutades årets O-Ringen Kolmården. Den avslutande etappen avgjordes vid Yxbacken utanför Norrköping.

På damsidan blev det en överlägsen seger för storstjärnan Tove Alexandersson, Stora Tuna. Tove vann samtliga fem etapper, och hon var till slut över en halvtimme före Sara Hagström i sammandraget.

- Dagens etapp var den tuffaste fysiskt och dessutom den etapp med mest intressant orientering. Jag försökte att fokusera på min orienteringsteknik och inte pusha på för mycket fysiskt. Och jag genomförde etappen på ett riktigt bra sätt. Det har varit en jättefin vecka, säger Alexandersson som tog sin sjätte totalseger i seniorelitklassen:

- Jag gillar verkligen O-Ringen. Det är kul att vara här och tävla och det känns givetvis stort att vinna.

För Alexandersson och de övriga svenska landslagslöparna återstår nu drygt två veckor till årets absolut största mål; VM i Norge:

- Jag har fått bra svar på formen den här veckan och jag tror och hoppas kunna vara i riktigt bra slag till VM. Vi åker till Norge på läger nästa vecka för att göra de sista förberedelserna inför mästerskapet, säger Alexandersson.

Kampen om andraplatsen bakom Alexandersson blev tät, och det var först på slutkilometrarna som IFK Göteborgs Sara Hagström kunde rinna ifrån och bli tvåa:

- Jag är superglad att jag lyckades hålla andraplatsen. Det var väldigt spännande på slutet. Jag hade nästan gett upp, det var så tufft och jag hade gjort flera misstag i början av loppet. Och det är tufft när du blir ikappsprungen (av Johanna Öberg och Anna Bachman). Men vi delade på oss precis när dom kom ikapp och jag blev väldigt glad när jag kom in på upploppet och hörde att jag var tvåa, säger Hagström.

På herrsidan var marginalerna klart tajtare. Ukrainaren Ruslan Glebov som tävlar för Ravinen gick ut i fyra minuters ledning på slutetappen. Efter några tidiga misstag var jagande Emil Svensk nästan ikapp. Men Svensk nådde aldrig upp i ryggen, och Glebov kunde hålla ifrån till seger:

- Det var inget bra lopp från min sida. Jag missade jättemycket och trodde att dom skulle komma ikapp. Men jag är givetvis väldigt glad över att jag kunde hålla undan och vinna. Jag har aldrig trott att jag skulle kunna vinna O-Ringen. Det känns väldigt stort för mig, säger Glebov.

Tvåan Emil Svensk, Stora Tuna:

- Jag hade bra flyt i början av loppet, och jag gick hårt men kontrollerat. När jag kom i mål hörde jag att differensen var nere i en halvminut fram till Glebov innan banans absolut längsta sträcka. Men sen gjorde jag en riktigt dålig långsträcka och då var marginalen uppe i tre minuter igen. Då förstod jag att segerchansen var borta. Det är klart att jag får vara nöjd med att bli totaltvåa, men jag var ju här för att vinna, säger Svensk som precis som klubbkompisen Tove Alexandersson är uttagen att springa samtliga tre distanser på VM i Norge.

O-Ringen är nu alltså slut för i år, 2020 är det Uppsala som står som värd för orienteringsfesten.

Damer, totalställning: 1) Tove Alexandersson, Stora Tuna, 4.11.22, 2) Sara Hagström, IFK Göteborg, +33.01, 3) Johanna Öberg, Linné, +35.16, 4) Anna Bachman, Lidingö, +35.27, 5) Alva Olsson, Linköping, +37.05.

Herrar, totalställning: 1) Ruslan Glebov, Ravinen, 4.29.25, 2) Emil Svensk, Stora Tuna, +1.56, 3) Albin Ridefelt, Linné, +3.37, 4) Martin Regborn, Hagaby, +4.55, 5) Isac von Krusenstierna, Kåre, +10.38.

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum