Svenska Orienteringsförbundet

Alexandersson och Lamov svenska mästare i medeldistans

Dela

Tove Alexandersson och Andrei Lamov vann under lördagen skidorienteringens SM i medeldistans. "Medeldistans med masstart blir lätt ganska kaotiskt, så det var bra att öva på det inför VM", säger Alexandersson.

I helgen gör landets skidorienterare upp i två SM-tävlingar i Östersund; medeldistans och stafett står på programmet.
 
På lördagens medeldistans var det masstart som gällde och både på dam- och herrsidan blev det tight ända mot slutet.
 
På damsidan segrade förhandsfavoriten Tove Alexandersson, Alfta-Ösa, men bara med nio sekunders marginal till IFK Moras Magdalena Olsson, som nyligen vann EM-guld på distansen (då med individuell start).
 
- Det var ett roligt område och bra bana, men jag hade ett väldigt struligt första varv eftersom det var väldigt trångt med allt folk. Till andra varvet spred det ut sig mer så då gick det bättre, säger Tove Alexandersson, som aldrig uppfattade hur nära Olsson var.
 
- Det var gafflat ända fram till sista kontrollen, så jag hade inte så mycket koll på hur Magda låg till på slutet eftersom vi hade olika gaffel.
 
Vad tar du främst med dig från loppet?
 
- Att medeldistans med masstart i skidorientering lätt blir ganska kaotiskt, så det var bra att öva på det inför VM.
 
Bronset gick till Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik.
 
Vassast bland herrarna var IFK Moras Andrei Lamov, som i landslagssammanhang tävlar för Ryssland, men som bor och verkar i Sverige. Även här skilde nio sekunder till tvåan, Lamovs klubbkamrat Linus Rapp. Trea slutade Alfta-Ösas Erik Rost.
 
- Det här kändes jättebra. Skönt att vara tillbaka, säger Lamov, som inte alls kunde göra sig själv rättvisa på EM som nyligen avgjordes i Turkiet.
 
- Nej, jag var helt ur form på grund av en förkylning. Därför är det extra skönt att känna att kroppen fungerar igen, och jag är även nöjd med min orientering i dag.
 
Mot slutet av banan kände han hela tiden flåset från klubbkompis Rapp.
 
- Jag såg honom nästan hela tiden, och jag förstod att jag var tvungen att vara noggrann och försiktig och kämpa hela vägen in. Jag är jättenöjd att det gick vägen.
 
I morgon väntar stafett-SM.
 
VM i skidorientering avgörs i Piteå 20-24 mars.
 
Resultat, SM, medeldistans
Damer
1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK, 39.11, 2) Magdalena Olsson, IFK Mora OK, +0.09, 3) Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, +0.29, 4) Evelina Wickbom, I 19 IF, +0.42, 5) Hanna Eriksson, IFK Mora OK, +2.07, 6) Klara Yngvesson, Umeå OK, +2.35.
Herrar
1) Andrei Lamov, IFK Mora OK, 40.51, 2) Linus Rapp, IFK Mora OK, +0.09, 3) Erik Rost, Alfta-Ösa OK, +0.55, 4) Henning Sjökvist, Stora Tuna IK SK, +1.39, 5) Markus Lundholm, OK Renen, +1.41, 6) Rasmus Wickbom, I 19 IF, +2.07.

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Ohlsson spurtade hem Swedish League – Bergman ohotad5.5.2019 17:14:56 CESTPressmeddelande

Gustav Bergman och Karolin Ohlsson vann Swedish League 2019. Bergman var helt ohotad i den avslutande jaktstarten, medan Ohlsson avgjorde med sin beryktade spurt. "Precis i slutet gjorde jag en jäkla vurpa och slog i svanskotan nåt djävulskt, jag trodde inte att jag skulle komma i mål. Men så såg jag de där segerpengarna framför mig flyga i väg och då jävlar sket jag i allt och körde bara", säger Ohlsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum