Svenska Orienteringsförbundet

Alexandersson vann direkt: "En superstart!"

Dela

Världsettan Tove Alexandersson vann direkt när världscupen 2019 inleddes med en medeldistans i Finland. "En superstart på världscupen, det känns jättekul!" säger Alexandersson som var 1.38 före tvåan, ryskan Natalia Gemperle. Karolin Ohlsson slutade på en fin fjärdeplats.

Tove Alexandersson. Fri bild.
Tove Alexandersson. Fri bild.

I stekhett sommarväder avgjordes årets första världscuplopp ett par mil väster om Helsingfors. Och Tove Alexandersson som vunnit totalen de fem senaste åren visade redan i premiären var skåpet ska stå.

- Jag har inte tävlat så jättemycket i år så det var spännande att få dra igång på riktigt. Det kändes som det orienteringstekniska satt bra och formen är också god så det var väldigt kul att tävla, säger Alexandersson, som trivdes i Noux nationalpark.

- Det var väldigt varierat, bitvis väldigt snabbsprunget, och sedan en del ganska bushigt inne i det gröna så det gällde verkligen att variera lite i orienteringsteknik. Jag gjorde en liten miss på en kontroll, men det var ingen större. Och annars har det gått väldigt bra.

Även på fjärdeplats blev det svenskt. Karolin Ohlsson som öppnat säsongen riktigt vasst var dock inte nöjd med sitt lopp.

- Just nu är jag lite besviken faktiskt. Jag gjorde inte ett helt rent lopp och det syns ju direkt liksom. Jag fick en ganska bra start men sedan klantade jag mig vid tian, sedan försökte jag styra upp det hela men mot slutet hetsade jag och gjorde ett par småbommar också.

På söndagen fortsätter världscupomgången i Finland med en långdistans i jaktstartsformat, där starttiderna bygger lördagens resultat.

- Hoppas att jag kan jaga ikapp i morgon, säger Ohlsson.

- Jag är ju bra på jaktstart, tycker jag själv. Jag får börja med att smyga lite där bakom och få ihop orienteringen. Sedan hoppas jag att jag kan få nafs på de där framme och dra till en rejäl avslutning så får vi se vart det räcker.

Herrarnas medeldistans avgörs under eftermiddagen

Resultat, medeldistans
Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige, 29.54, 2) Natalia Gemperle, Ryssland, +1.38, 3) Marika Teini, Finland, +1.59, 4) Karolin Ohlsson, Sverige, +2.09, 5) Kamilla Olaussen, Norge, +2.35, 6) Venla Harju, Finland, +2.36. Övriga svenskor: 10) Elin Månsson, +4.04, 17) Anna Bachman, +4.46, 19) Lilian Forsgren, +5.17, 25) Lisa Risby, +5.51, 39) Sara Hagström, +7.21, 53) Lina Strand, +9.14, 70) Alva Olsson, +12.09.

Kontakter

Bilder

Tove Alexandersson. Fri bild.
Tove Alexandersson. Fri bild.
Ladda ned bild
Fri bild.
Fri bild.
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum