Skogsstyrelsen

Alfrida fällde 300 000 kubikmeter skog i Stockholms län

Dela

Stormen Alfrida fällde totalt cirka 300 000 kubikmeter skog i Stockholms län. Värst drabbat är Roslagen, Rådmansö och runt Norrtälje. Det visar inventeringen som Skogsstyrelsen gjort. Drabbade skogsägare uppmanas nu agera för att minska risken för angrepp av granbarkborre till våren.

Stormfälld skog i Stockholm län. Foto: Hanna Glöd, Skogsstyrelsen
Stormfälld skog i Stockholm län. Foto: Hanna Glöd, Skogsstyrelsen

Lokalt har det fallit mycket skog och enskilda skogsägare kan då ha drabbats hårt medan skadorna är mycket sparsamma på andra håll. Skogsstyrelsens bedömning efter inventeringen är att skadorna på skog efter stormen ändå är begränsade. Den östra delen av länet har generellt mer skador och det är framförallt i utsatta lägen i stormens vindriktning, längs hyggeskanter och i nygallrade skogar som det fallit träd, visar stormskadebesiktningen.

– Som skogsägare bör man börja med att titta över sin skog och skapa sig en uppfattning om man har några skador och i så fall hur omfattande de är. Har man större skador är det bra att ta en kontakt med sitt ombud och sitt försäkringsbolag, säger Katrine Andersson skadesamordnare Stockholm-Gotlands distrikt.

Är det mer än 5 kubikmeter per hektar som har blåst ner behöver det tas omhand och transporteras ut. Detta för att förebygga insektsskador från främst granbarkborre, eftersom de förökar sig i färskt barrvirke. Är det mer än 0,5 hektar som behöver upparbetas ska även en anmälan om avverkning göras till Skogsstyrelsen.

– Det är troligtvis först i maj som granbarkborrarna förökar sig, så det finns tid att planera och samordna transporten som behöver göras av stormfällda träd, säger Katrine Andersson.

Drabbade skogsägare uppmanas att tänka på säkerheten när man rör sig i stormfälld skog och särskilt under arbete med motorsåg. Arbete i stormfälld skog är mycket farligt. Att låta någon med maskin och rätt kunskap och erfarenhet göra arbetet är det säkraste sättet att hantera vindfällda träd.

Stormen Per fällde 2007 cirka 12 miljoner kubikmeter skog i Götaland och Svealand. Stormen Gudrun fällde 75 miljoner kubikmeter skog över hela södra Sverige 2005.

Mer om stormfälld skog här: http://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/skogsskador/stormskador/

Mer information:

Katrine Andersson, skadesamordnare, Skogsstyrelsen Stockholm-Gotlands distrikt, 08-514 514 68, katrine.andersson@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Stormfälld skog i Stockholm län. Foto: Hanna Glöd, Skogsstyrelsen
Stormfälld skog i Stockholm län. Foto: Hanna Glöd, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum