Umeå kommun

Algblomning i Djupsundsbäcken och Väster-Långslädan, Holmsund

Dela

Umeå kommun har fått in flera rapporter om algblomningar i Djupsundsbäcken och Väster- Långslädan i Holmsund. Allmänheten uppmanas att inte bada och fiska samt att inte låta hundar bada och dricka av vattnet.

Karta över Väster-Långslädan.
Karta över Väster-Långslädan.

Allmänheten har observerat algblomningar och grumligt vatten i Djupsundsbäcken och Väster- Långslädan i Holmsund de senaste åren. Prover på algblomning har tagits och analyserats av Umeå Marina Forskningscentrum.

De visar på att det rör sig om blågrönaalger Microcystis sp som kan ge hudirritationer vid bad. Fisk från området ska inte ätas och hundar ska inte bada och inte heller dricka av vattnet.

För mer information:

Marlene Olsson
Naturvårdare
Miljö-och hälsoskydd
Umeå kommun
090-16 16 86, 070-330 59 25
marlene.olsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karta över Väster-Långslädan.
Karta över Väster-Långslädan.
Ladda ned bild
Blågrönalgblomning i Väster-Långslädans södra del i Holmsund. Foto: Umeå kommun
Blågrönalgblomning i Väster-Långslädans södra del i Holmsund. Foto: Umeå kommun
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Vi vill veta vad umeborna tycker om sina stadsdelar!9.10.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

Onsdag 9 oktober startar Umeå kommun en serie stadsdelsdialoger med Umeåborna. Vilka platser trivs man på och inte samt vad önskar man för sin stadsdel i framtiden? Det är vad kommunen bland annat vill veta. En ”dialogcykel” besöker de flesta av Umeås stadsdelar och det finns också möjlighet att tycka till digitalt. Resultatet blir en del av de stadsdelsbeskrivningar som kommer ligga till grund för den kommande planeringen när Umeå fortsätter att växa.

Idéer för landsbygdens utveckling blir verklighet7.10.2019 13:30:46 CESTPressmeddelande

Sedan 2018 har Umeå kommun tillsammans med Bygderådet i Umeå bjudit in till lokala utvecklingsträffar runt om Umeås landsbygd. Syftet har varit att skapa engagemang i byarna och erbjuda möjlighet att diskutera lokala idéer och utvecklingsprojekt. Totalt har 14 informationsträffar hållits dit 88 olika byar har varit inbjudna. Resultatet från träffarna är 203 olika idéer och förslag. Nu inleds nästa fas i landsbygdsutvecklingen när idéerna från träffarna ska förverkligas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum