NTF

Alla kan påverka trafiksäkerheten…

Dela

Lagom till påsk lanserar NTF kampanjen ”Hur kan du bidra?”. Tanken är att alla kan göra något när det gäller trafiksäkerheten. Det behöver inte kosta något eller vara väldigt svårt men kan betyda jättemycket - både för din egen säkerhet, andras säker och samhället i stort. Kampanjen går ut på att man lovar att försöka bidra utifrån sina egna förutsättningar, och belöningen blir en säkrare trafik för alla.

Kampanjen har fyra områden för att säkerställa att alla kan bidra på något sätt. Man kan lova att sänka hastigheten, skydda sig bättre, synas bättre eller vara mer uppmärksam. Oavsett inom vilket område man väljer att bidra så vet vi att ett felaktigt beteende som byts mot ett trafiksäkert beteende påverka trafiksäkerheten positivt. När man lovat något får man ett löftesbevis.

- Det ska bli väldigt spännande att se om det går att utmana trafikanter till att vara med och bidra till ökad trafiksäkerhet. I löftesbeviset framgår vad du vill försöka bidra med, men också hur ditt löfte påverkar trafiksäkerheten. Om vi kan få i gång en kedja där vi utmanar och inspirerar varandra, och spridningen blir stor, skulle den här kampanjen faktiskt kunna påverka trafiksäkerheten på ett väldigt positivt sätt, säger Marie Nordén generalsekreterare NTF.

Hur kan du bidra? Välj ett eller flera av fyra områden…

En avgörande faktor för framtidens trafiksäkerhet är respekten för hastighetsgränserna. Om alla håller skyltad hastighet skulle väldigt många liv kunna räddas årligen. I genomsnitt räddas 15 liv per sänkt km/tim om man slår ut det på en genomsnittlig hastighet för samtliga resor.
Lämna ditt löfte här: Jag kan sänka hastigheten…

Hur väl vi skyddar oss själva och andra har också stor påverkan på hur många som omkommer och blir allvarligt skadade i trafiken. Om alla alltid använder bilbälte, om alla barn transporteras rätt bältade i rätt monterad bilbarnstol för sin ålder, om alla använder cykelhjälm när man cyklar och alla gående använder halkskydd på vintern så skulle många liv räddas varje år.
Lämna ditt löfte här: Jag kan skydda mig bättre…

Ungefär hälften av alla gångtrafikanter som omkommer gör det i gryning, skymning eller mörker. För att öka både gåendes och cyklandes synbarhet är användning av reflexer en viktig åtgärd, både i tätort och på landsbygd. Med mörka kläder upptäcker föraren i en bil med halvljus den gående eller cyklande på 20–30 meters avstånd, med ljusa kläder syns man från 60 meter och med reflex på 125 meters avstånd. Cyklister ska också använda belysning på cykeln.
Lämna ditt löfte här: Jag kan synas bättre…

Det finns ett tydligt samband mellan risken att som personbilsförare dödas i en trafikolycka och vilken mängd alkohol man har i kroppen. Varje år omkommer ungefär 20 alkoholpåverkade personbilsförare i trafiken. Fler än 50 personer omkommer i olyckor som är alkohol- eller drogrelaterade olyckor, många utan att själva vara påverkade. Det bedöms att 20–30 procent av dödsolyckorna på väg är trötthetsrelaterade och väldigt många andra olyckor beror på ouppmärksamhet i form av att vi inte har ögonen på vägen.
Lämna ditt löfte här: Jag kan vara mer uppmärksam…

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

NTF
NTF
Skytteholmsvägen 2, 1 trp
171 44 Solna

https://ntf.se/

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. Är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik.             

NTF arbetar på ideell och demokratisk grund genom folkrörelser, organisationer, samhällsinstitutioner, företag och enskilda.

Följ NTF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NTF

NTF tipsar – Så kör du säkert i sommar!1.7.2021 07:40:17 CEST | Pressmeddelande

Sommaren, och i synnerhet perioden juli - september, innebär högsäsong för de allvarliga olyckorna i trafiken. Baserat på olycksdata för de senaste tio åren ökar dödligheten med 35 procent och antalet allvarligt skadade med 10 procent under det tredje kvartalet jämfört med resten av året. Det beror oftast på att hastigheten är högre när olyckan väl inträffar och att det är fler oskyddade trafikanter ute. Vägarna är fina och många har bråttom till sitt resmål. Trafikintensiteten är hög och många kör längre än vad de är vana vid och blir trötta. Bilen är också tyngre lastad än vad den vanligtvis är.

Viktigt med krav på anpassade utbildningar för elrullstols- och elskoterförare17.6.2021 08:03:05 CEST | Pressmeddelande

En elrullstol eller elskoter är ett fantastiskt hjälpmedel som ger personer med begränsad rörlighet en återvunnen frihet och möjlighet till större delaktighet i samhället. Mellan 2007 och 2016 tredubblades dock antalet olyckor med dessa fordon. Det beror delvis på att vi har en åldrande befolkning där ett ökat behov medför att antalet fordon blir fler. Men det beror sannolikt också på brister i utbildningen vid förskrivningen av fordonet och avsaknaden på utbildningskrav vid privatköp.

Ny rekommendation för bilbarnstolars livslängd29.1.2021 07:31:00 CET | Pressmeddelande

Det är svårt att veta hur länge man kan använda en bilbarnstol. Stolen är en del av ett säkerhetssystem som måste fungera. Samtidigt är produkten dyr i inköp och om den kasseras för tidigt är det slöseri med jordens resurser. Hur vet man när en bilbarnstol måste bytas ut och vad kan man göra för att påverka en bilbarnstols livslängd? Idag lanseras den första gemensamma svenska rekommendationen av nationella expertgruppen SIS/TK 242 för barnsäkerhet i bil .

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum