Ekfelt AB

Alla pratar om psykisk ohälsa – men få kan ge första hjälpen

Dela

Vid akut kroppsskada – eller när en fotbollsspelare plötsligt faller ihop på planen – vet alla åtminstone på ett ungefär vad man ska göra för att rädda liv. Men när någon mår psykiskt dåligt står de flesta av oss handfallna. Vi har ingen aning om hur vi ska närma oss situationen, och kanske till och med backar undan istället för att ge hjälp. Det har Ann-Sofie Ljungfelt sett hända och nu ordnar hon utbildningar i Mental Health First Aid – psykisk första hjälpen.

Ann-Sofie Ljungfelt är egen företagare och har jobbat med säkerhetsfrågor sedan 1991, huvudsakligen i publika miljöer som köpcentrum eller hela stadsdelar – nu senast Järvastaden – men också i olika fastighetsprojekt. Det var erfarenheter från detta som fick henne att ta initiativ till utbildningarna.

– Ett köpcentrum är som ett samhälle i miniatyr. Där rör sig alla sorters människor, och det innebär att allt som kan inträffa i ett samhälle också kan inträffa där. Jag har arbetat mycket med att säkerställa att fastighetsägare och andra har en god beredskap för alla typer av händelser, men det som verkligen gör skillnad är hur andra besökare agerar. Min erfarenhet är om någon visar tecken på att må dåligt psykiskt är det få som gör något alls. Det vill jag ändra på, säger Ann-Sofie.

Mental Health First Aid bygger på evidensbaserad forskning och i Sverige är det Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention vid Karolinska Institutet, NASP, som utbildar instruktörer vilka i sin tur utbildar förstahjälpare.

Utbildningen av förstahjälpare omfattar totalt 12-14 timmar och genomförs vanligtvis fysiskt men under pandemin har den även visat sig fungera bra digitalt. Ann-Sofie Ljungfelt drog igång utbildningen i april i år och intresset har varit enormt. Det har redan genomförts fyra kurser och fler är inplanerade. Bland deltagarna finns både professionella och privatpersoner. Flertalet har gått kursen för att kunna sprida kunskap om psykisk ohälsa vidare på den egna arbetsplatsen. Det är viktigt, menar Ann-Sofie.

– Människor i allmänhet känner inte till att det finns en första hjälpen-metod att luta sig mot vid psykisk ohälsa, och än mindre vad den går ut på. Det skapar osäkerhet och rädsla som står i vägen för hjälpen. Vi behöver MÅNGA fler första hjälpare i samhället, i synnerhet som ohälsan ökar generellt, inte minst nu efter pandemin, säger hon.

20-40 procent av befolkningen uppger att de lider av psykisk ohälsa, och det är också den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Fyra personer tar livet av sig varje dag.

Utbildningen ger kunskaper kring olika sjukdomstillstånd, symptom, riskfaktorer och bemötande vid psykisk ohälsa – även i akuta situationer. Det finns tre olika program som vänder sig till den som i sitt arbete eller i vardagen möter vuxna, unga eller äldre och vill lära sig allt från att se de första tecknen på ohälsa till att möta någon i ett kristillstånd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ann-Sofie Ljungfelt
Ann-Sofie Ljungfelt
Ladda ned bild
Ann-Sofie Ljungfelt och Victoria Reuithe, som är instruktör på kurserna i Mental Health First Aid
Ann-Sofie Ljungfelt och Victoria Reuithe, som är instruktör på kurserna i Mental Health First Aid
Ladda ned bild
Victoria Reuithe, som är instruktör på kurserna i Mental Health First Aid, och Ann-Sofie Ljungfelt
Victoria Reuithe, som är instruktör på kurserna i Mental Health First Aid, och Ann-Sofie Ljungfelt
Ladda ned bild
En teckning som Ann-Sofies dotter Lisa Ljungfelt gjorde i samband med att en vän mådde dåligt
En teckning som Ann-Sofies dotter Lisa Ljungfelt gjorde i samband med att en vän mådde dåligt
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Ekfelt AB
Hästholmsvägen 33
13171 Nacka

https://ekfelt.se/

Ekfelt arbetar inom säkerhet för bland annat publika miljöer, köpcentrum och bostadsrättsföreningar. Bolaget erbjuder rådgivning, systemstöd, föreläsningar och utbildningar anpassade till den dagliga verksamheten.

Följ Ekfelt AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.