Dagens Samhälle

Alliansen tar över i landstingen

Dela

Minst hälften av landstingen ser ut att få alliansstyre efter valet, visar Dagens Samhälles kartläggning. Socialdemokraterna får ett historiskt svagt inflytande över landstingspolitiken. Det kan leda till tydliga förändringar för sjukvården.


Hur landets 21 landsting och regioner ska styras efter valet blir allt tydligare. Det står klart att det blir historiska maktskiften i Norrbotten, Dalarna och Blekinge där Socialdemokraterna har styrt i närmare ett sekel.

– Socialdemokraterna har misslyckats med att leverera den vård som invånarna behöver. Det känns som att dalfolket tyckte det var dags för förändring, säger Ulf Berg (M), som ser ut att få byta rollen som oppositionsråd mot att bli landstingsstyrelsens ordförande i Dalarna.

Att Alliansen ser ut att ta makten i de flesta landsting och att allianspartier ingår i blocköverskridande styren på ännu fler håll kommer att få konsekvenser för politiken. Ett konkret exempel är vårdvalet i primärvården där Alliansen driver på för att underlätta för fler privata aktörer.

Allianspartierna kommer också att driva frågan om fler vårdval i specialistvården.

Skåne och Kronoberg är två av de regioner där Alliansen nu planerar för fler specialistvårdval. Det nya alliansstyret i Skåne har lovat att införa fyra nya vårdval inom öron-näsa-hals, barnmedicin, allmänpsykiatri och val av hjälpmedel.

 Karta, styren i landsting och regioner

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Bilder

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum