Vänsterpartiet Skåne

Alliansen vill inte säkra tillgång till hembesök för sköra patienter

Dela

Under dagens möte med hälso- och sjukvårdsnämnden var Vänsterpartiets krav på mobila team uppe för behandling. Alliansen valde att se ärendet som besvarat istället för att genomföra den förändring som Vänsterpartiet krävde.

- Vi beklagar att det är många ord men lite verkstad från alliansen. Det behövs politiska insatser för att alla äldre och multisjuka ska få god vård i hela regionen, säger Agneta Lenander, representant för Vänsterpartiet i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Förslaget handlade om att kräva att alla vårdcentraler har tillgång till mobila team för de patienter som behöver det. I initiativärendet fanns även med ett förslag om att utvärdera tidigare förändringar, eftersom det finns information om de gynnat yngre, friskare delar av befolkningen på bekostnad av äldre och multisjuka.

- Sjukvården ska vara tillgänglig och jämlik oavsett vem du är eller var du bor. För det krävs både samverkan och samarbete, i synnerhet kring de mest sköra patientgrupperna. Vi har försökt komma till rätta med det i samverkansavtalet som vi har tillsammans med samtliga 33 kommuner och genom utvecklande av mobila team, men utvecklingen går för sakta. Vänsterpartiet vill se en snabbare jämlik utveckling, det är tråkigt att alliansen inte instämmer, fortsätter Lenander.

Det har även framkommit information om att förändringen i vårdcentralernas ersättningar kan ha drivit på ojämlikhet i vårdutnyttjande ytterligare, där en förskjutning mot en yngre friskare befolkning skett och där den multisjuke prioriterats ner.

- Om detta stämmer behövs åtgärder direkt. All vård ska utgå från behov. Därför föreslog vi att man gör en översyn för att kunna få klarhet och vidta åtgärder, men inte heller detta var alliansen intresserade av att bifalla, säger Peter Ahlbom, ersättare för Vänsterpartiet i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ärendet besvarades med hänvisning till kontinuerliga utvärderingar och förändringar som redan görs, men Vänsterpartiet reserverade sig i beslutet.

Nyckelord

Kontakter

Agneta LenanderLedamot i regionfullmäktige, sjuksköterska, representant i hälso- och sjukvårdsnämnden

Tel:072 - 4494870

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V:s fråga: Kan invånarna vara trygga i att söka vård på akuten i Helsingborg?14.6.2022 15:11:07 CEST | Pressmeddelande

Situationen på Helsingborgs lasarett har eskalerat under en längre tid. Personalen har under lång tid larmat om brist på vårdplatser, överbeläggningar, fara för patientsäkerheten och en extrem arbetsbelastning. Facket har krävt åtgärder – men i dagsläget verkar inget ha hjälpt. Oron är stor. Under dagens möte med regionfullmäktige ställde Vänsterpartiet styret till svars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum