Linköpings kommun

Alliansen vill stärka äldreomsorgen

Dela

Kommunstyrelsen ska under tisdagen fatta beslut om att starta en utredning om hur äldreomsorgen kan rustas inför framtiden.

Kommunstyrelsen ser en framtid där det ställs allt större krav på personalen i äldreomsorgen. Politikerna har därför gett i uppdrag åt kommunledningsförvaltningen att göra en utredning av vad som krävs för att öka utbildningsnivån.

– Detta är ett led i att trygga personalförsörjningen och vara en attraktiv kommunal arbetsgivare. Vi vill stärka undersköterskans roll och öka kvalitén i verksamheterna. Investeringar i personal kommer att skapa ett ökat engagemang för omsorgsyrkena, säger Denisé Cassel (KD), 1:e vice kommunstyrelseordförande och kommunalråd ansvarig för personalfrågor.

Äldreomsorgslyftet

Linköping är en av de kommuner som ska få ta del av statliga pengar i det så kallade ”äldreomsorgslyftet”. Där satsar staten 2,2 miljarder kronor under år 2020 och 2021. Det innebär att ungefär 10 000 personer kommer att kunna utbildas under det sista kvartalet i år om de studerar på halvtid. Linköping har i denna satsning fått 6,4 miljoner kronor.

– Äldreomsorgslyftet är en del i satsningen för att öka tillgången på personal med lämplig utbildning och erfarenhet för den omvårdnad som ska ges. En viktig förutsättning för att uppnå en god kvalitet inom äldreomsorgen är tillgången på personal med lämplig utbildning, säger Liselotte Fager (KD) äldrenämndens ordförande.

Resultatet av utredningen ska redovisas för politikerna i december i år.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Linköpingslyftet ska stärka omsorgen24.9.2020 15:00:00 CESTPressmeddelande

Äldreomsorgen står inför utmaningen att möta mer varierande och komplicerad vård och omsorg samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna är begränsade och resurserna minskar. Denna trend ställer stora krav på att rätt kompetens utför rätt insatser för att säkra kvaliteten och patientsäkerheten. Staten har gått ut med satsningen ”Äldreomsorgslyftet” där timanställd personal erbjuds vidareutbildning till vårdbiträde eller undersköterska under arbetstid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum