Vänsterpartiet Skåne

Alliansledningen vill ge nej till förslag om att utlysa klimatnödläge i Region Skåne

Dela

Vänsterpartiet har lagt en motion för att utlysa klimatnödläge i Region Skåne. Syftet är att gå från ord till handling och att alla politiska beslut ska fattas utifrån nödlägessituationen. Alliansledningen vill ge avslag med hänvisning till det att arbete som redan utförs inte bör förändras - trots att det inte ger de resultat som behövs.

- Det finns ingen tvekan om att vi faktiskt befinner oss i ett klimatnödläge, säger Vilmer Andersen, Vänsterpartiets representant i Regionala Utvecklingsnämnden. Nödläget kommer att vara tills världens nationer säkerställt att 1,5-gradersmålet uppnås. Politiskt måste vi erkänna det för att kunna jobba mot det. Idag står vi still på de flesta av de miljömål  som följs upp på regional nivå och inget av de tolv kan vi nå i år. Vissa går till och med åt fel håll och blir värre. Det är tydligt att om det här är allt vi kan göra så är det inte bra nog. Klimatet kan inte vänta.

Under 2019 lämnade Vänsterpartiet in en motion om att ta fram en koldioxidbudget att arbeta efter, ett praktiskt redskap för att peka ut direkta åtgärder för utsläppsminskningar. Det förslaget ansågs besvarat med hänvisning till att de mål som finns redan beskriver minskade utsläpp för koldioxid. De praktiska arbetssätt som tas fram utifrån en koldioxidbudget används dock inte, och kommer heller inte tas fram.

- Man kan inte från Alliansledningen fortsätta hänvisa till att vi redan har bra mål och därför inte behöver förändra något i regionens arbetssätt, samtidigt som partier i ledningen driver utbyggda motorleder och stöd till regionala flygplatser! Det är inte ett seriöst klimatarbete och det kommer heller inte leda till de uppsatta målen. Vi måste knyta samman regionens arbete med andra aktörer, samarbeta med universitet och högskolor i uppföljning och förbättring av våra program och inte tillåta undantag på något av de områden som förvärrar läget under något av målen. Det är sant att vi i regionen har många bra målsättningar idag – men vi gör för lite praktiskt arbete. Vi i Vänsterpartiet är nte nöjda. Regionen måste göra mer, avslutar Vilmer Andersen.

Läs hela motionen här  och motionssvaret här.

Läs Dagens Samhälles artikel om klimatnödlägesutlysningar här.

Ärendet kommer upp på dagens möte med Regionala Utvecklingsnämnden i Region Skåne.

Nyckelord

Kontakter

Angelica SvenssonLedamot i Regionfullmäktige, representant i Regionala Utvecklingsnämnden

073 - 929 44 39

Vilmer AndersenLedamot i Regionfullmäktige (V), representant i Regionala Utvecklingsnämnden

070 - 585 22 24

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V vill få stopp på onödiga runtflyttningar i vården13.11.2020 13:06:33 CETPressmeddelande

Vårdplatsbristen i Skåne har skapat ett system där det inte är ovanligt att patienter flyttas mellan avdelningar. När flyttar sker av medicinska skäl, att man är färdigbehandlad eller behöver expertis från en annan avdelning, är detta naturligtvis helt rätt. Det är dock problematiskt med de mycket vanliga flyttar som sker för att platsen behövs av en annan patient, inte för att man själv är färdigbehandlad. Det leder till slitsamma förflyttningar och drabbar ofta multisjuka patienter som mått mycket bättre av att få stanna i lugn och ro på samma avdelning, menar Vänsterpartiet:

V vill inte riskera kunskapscentrens arbete i Skåne13.11.2020 12:40:01 CETPressmeddelande

Under dagens möte med Hälso- och sjukvårdsnämnden förslogs en översyn av de regionala kunskapscentren för att anpassa organisationen enligt ny regional standard och till viss del ersätta nuvarande strukturer med en central koordinator på regionen. Vänsterpartiet anser inte att man gått rätt till väga och att man riskerar att försöka laga något som inte är trasigt – med hög risk för försämring.

Vänsterpartiet i Skåne: Minns Novemberpogromen, låt det aldrig ske igen!9.11.2020 15:02:49 CETPressmeddelande

Natten mellan den 8 och 9 november 1938 genomförde nazisterna i Tyskland Novemberpogromen eller Kristallnatten som den också kallas. 1 400 synagogor och bönehus brändes ner, tusentals butiker vandaliserades, hundratals judar mördades och 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Många ser Novemberpogromen som början på förintelsen, men diskrimineringen av bland annat judar, romer och funktionshindrade startade långt innan. Hatet normaliserades så att alltför få protesterade mot Novemberpogromen. Stora delar av världen var mitt uppe i en ekonomisk kris vilket underlättade för nazisterna att driva sin förintelsepolitik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum