Allram Eests skapare gör dockteater för Unga Dramaten
Petter Lennstrand, dockspelaren som skapade Allram Eest, debuterar som regissör och pjäsförfattare på Unga Dramaten i Världen runt Rut - en nyskriven pjäs för förskolebarn. – Med dockor i händerna på våra tre skådespelare är saken biff! De har erfarenhet av både barnteater och kostymdramer och en väldig nyfikenhet i ordets bästa bemärkelse, säger Petter Lennstrand.

Den nyfikna lilla katten Rut har gått vilse och frågar sig om hon någonsin kommer hitta hem igen. Den oroliga vägen hem blir istället en spännande upptäcktsfärd i en helt ny värld. Hon möter bland andra ett sorgset ogräs, en bortkörd rondellkanin och en hackspett som tappat sitt ägg.
-Mötet mellan min figurteknik och Dramatens verkstäder och ensemble är unikt. Det är ett väldigt kul och utvecklande samarbete.
Världen runt Rut är en 30 minuter lång föreställning i tre akter. Om smittskyddsreglerna om allmänna sammankomster tillåter kommer föreställningen att spelas på lågstadieskolor på vardagar och på Lejonkulan under helger med premiär i april.
Petter Lennstrand är dockspelare, regissör, manusförfattare, karaktärsdesigner och tv-producent. Hans mest kända skapelse är troligen Allram Eest med egen talkshow och julkalender på SVT och gästspel på alltifrån Melodifestivalen 2003 till Grammisgalan 2013.
Petter var även med som dockspelare i den hyllade tv-serien Operation Klotty som hade premiär på SVT våren 2019. Senast gjorde han stor succé med föreställningen Dockhumor på Scala med Klotty, Kjell & Allram med vänner som hade premiär i november 2019. Världen runt Rut är hans första föreställning på Dramaten.
För scenografi står Robert Komarek som gjort scenografi till de flesta av Petter Lennstrands produktioner. Han har gjort scenografi till SVT:s Julkalendrar Höjdarna (2004) och Panik i Tomteverkstan (2019) samt till många andra barnprogram. Robert har dessutom jobbat med flera av Roy Anderssons filmer, bland andra Sånger från andra våningen (2000).
Medverkande:
Maia Hansson Bergqvist
Nina Dahn
Dejmis Rustom Bustos
Av: Petter Lennstrand Regi och kostym: Petter Lennstrand Scenografi: Robert Komarek Ljus: Jesper Larsson Mask och peruk: Lena Strandmark
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder

Dokument
Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten och Sveriges Radio gör fyra nya livesända föreställningar24.2.2021 12:52:00 CET | Pressmeddelande
Svenska berättelser på scen bygger på lyssnarnas egna historier. I samarbete med Sveriges Radio livesänds nu fyra nya föreställningar med dokumentära berättelser från Dramaten. –Jag vill beröra människor på samma sätt som konsten, musiken och litteraturen berör, säger Samuel Girma, som medverkar med sin berättelse Festens mittpunkt.
Ett samtal om klimatkrisen, coronapandemin och vetenskapskommunikation16.2.2021 11:56:34 CET | Pressmeddelande
Hur talar vi om vetenskap? är ett inspelat samtal om hur forskare kan hitta nya vägar för att förmedla viktiga forskningsresultat och skapa intresse kring sina budskap. Medverkar gör miljöforskaren Johan Rockström, Nobelpristagaren Richard J. Roberts och Nobel Prize Museums programchef Anna Sjöström Douagi. Samtalet som genomförs på engelska med svensk textning, finns på Dramaten Play från den 23 februari.
Teaterchefen Mattias Anderssons förordnande förlängs12.2.2021 09:48:10 CET | Pressmeddelande
Dramatens styrelse har förlängt Mattias Anderssons förordnande som teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten till den 30 juni 2025. –Mattias Andersson har en spännande konstnärlig vision för Dramaten som nationalscen. Den vill styrelsen ge honom tid och möjlighet att kunna förverkliga, säger Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande för Dramaten.
The Digital Lessingtage 2021 celebrates success3.2.2021 08:31:35 CET | Press release
The Digital Lessingtage 2021 celebrates a successful run, drawing in a worldwide audience – international cultural exchange in spite of national lockdowns sends an important signal.
Succé för Dramatens digitala teaterfestival2.2.2021 14:08:17 CET | Pressmeddelande
Den digitala teaterfestivalen Lessingtage 2021 Digital: Stories from Europe lockade publik och media från hela världen och visade möjligheterna med internationellt kulturellt samarbete i en tid av nationella nedstängningar. –Att få presentera all denna högklassiga scenkonst i olika tonlägen och formspråk till en svältfödd publik i Sverige och globalt, om än digitalt, har känts mycket stimulerande. Jag hoppas det kan bidra till hopp och inspiration för både teaterskapare och publiken post-pandemin, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.
Dramaten förlänger stängningen av teatern20.1.2021 12:58:15 CET | Pressmeddelande
Dramaten förlänger den publika stängningen fram till 17 mars. - Vi följer samhällsutvecklingen noga och är beredda att öppna salongerna igen så fort smittskyddsläget och reglerna om allmänna sammankomster lättar. Men som läget är nu är det inte möjligt att spela för publik den kommande perioden, säger Maria Groop Russel, vd för Dramaten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum