Dramaten

Allram Eests skapare gör dockteater för Unga Dramaten

Dela

Petter Lennstrand, dockspelaren som skapade Allram Eest, debuterar som regissör och pjäsförfattare på Unga Dramaten i Världen runt Rut - en nyskriven pjäs för förskolebarn. – Med dockor i händerna på våra tre skådespelare är saken biff! De har erfarenhet av både barnteater och kostymdramer och en väldig nyfikenhet i ordets bästa bemärkelse, säger Petter Lennstrand.

Illustration: Petter Lennstrand
Illustration: Petter Lennstrand

Den nyfikna lilla katten Rut har gått vilse och frågar sig om hon någonsin kommer hitta hem igen. Den oroliga vägen hem blir istället en spännande upptäcktsfärd i en helt ny värld. Hon möter bland andra ett sorgset ogräs, en bortkörd rondellkanin och en hackspett som tappat sitt ägg.

-Mötet mellan min figurteknik och Dramatens verkstäder och ensemble är unikt. Det är ett väldigt kul och utvecklande samarbete.

Världen runt Rut är en 30 minuter lång föreställning i tre akter. Om smittskyddsreglerna om allmänna sammankomster tillåter kommer föreställningen att spelas på lågstadieskolor på vardagar och på Lejonkulan under helger med premiär i april.

Petter Lennstrand är dockspelare, regissör, manusförfattare, karaktärsdesigner och tv-producent. Hans mest kända skapelse är troligen Allram Eest med egen talkshow och julkalender på SVT och gästspel på alltifrån Melodifestivalen 2003 till Grammisgalan 2013.

Petter var även med som dockspelare i den hyllade tv-serien Operation Klotty som hade premiär på SVT våren 2019. Senast gjorde han stor succé med föreställningen Dockhumor på Scala med Klotty, Kjell & Allram med vänner som hade premiär i november 2019. Världen runt Rut är hans första föreställning på Dramaten.

För scenografi står Robert Komarek som gjort scenografi till de flesta av Petter Lennstrands produktioner. Han har gjort scenografi till SVT:s Julkalendrar Höjdarna (2004) och Panik i Tomteverkstan (2019) samt till många andra barnprogram. Robert har dessutom jobbat med flera av Roy Anderssons filmer, bland andra Sånger från andra våningen (2000).

Medverkande:
Maia Hansson Bergqvist
Nina Dahn
Dejmis Rustom Bustos

Av: Petter Lennstrand Regi och kostym: Petter Lennstrand Scenografi: Robert Komarek Ljus: Jesper Larsson Mask och peruk: Lena Strandmark

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Petter Lennstrand
Illustration: Petter Lennstrand
Ladda ned bild

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Ett samtal om klimatkrisen, coronapandemin och vetenskapskommunikation16.2.2021 11:56:34 CETPressmeddelande

Hur talar vi om vetenskap? är ett inspelat samtal om hur forskare kan hitta nya vägar för att förmedla viktiga forskningsresultat och skapa intresse kring sina budskap. Medverkar gör miljöforskaren Johan Rockström, Nobelpristagaren Richard J. Roberts och Nobel Prize Museums programchef Anna Sjöström Douagi. Samtalet som genomförs på engelska med svensk textning, finns på Dramaten Play från den 23 februari.

Succé för Dramatens digitala teaterfestival2.2.2021 14:08:17 CETPressmeddelande

Den digitala teaterfestivalen Lessingtage 2021 Digital: Stories from Europe lockade publik och media från hela världen och visade möjligheterna med internationellt kulturellt samarbete i en tid av nationella nedstängningar. –Att få presentera all denna högklassiga scenkonst i olika tonlägen och formspråk till en svältfödd publik i Sverige och globalt, om än digitalt, har känts mycket stimulerande. Jag hoppas det kan bidra till hopp och inspiration för både teaterskapare och publiken post-pandemin, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum